FinD - Novice - DZ o spremembah pri davku od dohodka pravnih oseb po evropski direktivi
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

27.11.2018

DZ o spremembah pri davku od dohodka pravnih oseb po evropski direktivi

Ljubljana, 27. novembra (STA) - Poslanske skupine so danes v nadaljevanju seje DZ večinoma napovedale podporo predlogu novele zakona o davku od dohodka pravnih oseb, s katerim želi vlada v slovenski pravni red prenesti določila evropske direktive, namenjene preprečevanju izogibanja davkom.

Predlog novele prenaša dva inštituta iz evropske direktive o določitvi pravil proti praksam izogibanja davkom, in sicer pravilo o preprečevanju zlorab in pravilo glede nadzorovanih tujih družb.

Prvo pravilo med drugim presoja, ali ima določen pravni posel ekonomski namen, torej ali gre za pristen posel. Tako cilja predvsem na domača in tuja multinacionalna podjetja, ki lahko prek svojih povezanih oseb strukturirajo sheme na način, da te ne odražajo ekonomskega namena posla, je dejala državna sekretarka na ministrstvu za finance Natalija Kovač Jereb. S tem naj bi pravilo tudi preprečevalo agresivno davčno načrtovanje.

Drugo pravilo pa določa, da se dobički nadzorovane tuje družbe, to je povezane osebe davčnega zavezanca, ki niso zadostno obdavčeni ali so oproščeni davka v jurisdikciji nadzorovane tuje družbe, vključijo v davčno osnovo zavezanca. Kot je pojasnila državna sekretarka, se to pravilo uporabi, če je davek od dohodkov pravnih oseb na dobiček, ki ga je ta nadzorovana tuja družba dejansko plačala, nižji od polovice davka od dohodkov pravnih oseb, ki ga je ta nadzorovana družba morala plačati, če bi bila davčni zavezanec v Sloveniji.

Poslanske skupine koalicije, ki so predstavile stališče, so napovedale podporo predlogu novele, podprli jo bodo tudi v Levici, kjer so opozorili, da bi bili potrebni dodatni ukrepi proti izogibanju plačila davkov. Opozicijska NSi novele ne bo podprla, med drugim ker da so določila direktive le prepisana v člene zakona, ne pa ustrezno prilagojena. Tudi v SDS so bili kritični, med drugim ker da bo imela finančna uprava preveč možnosti lastne interpretacije, kaj se obdavči in kaj ne, zakonu pa tako kot v SNS ne bodo nasprotovali.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar