FinD - Novice - Agencija Fitch dvignila bonitetno oceno NLB
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

24.11.2018

Agencija Fitch dvignila bonitetno oceno NLB

Ljubljana, 23. novembra (STA) - Mednarodna bonitetna agencija Fitch je danes v skladu z napovedmi NLB dvignila dolgoročno kreditno oceno za eno stopnjo. Dvignila jo je z BB na BB+, oceno prihodnjih obetov pa je iz oznake na opazovanju spremenila v oznako stabilno, je banka sporočila prek spletne strani Ljubljanske borze.

"Agencija zvišanje ocene utemeljuje z znatnim izboljšanjem finančnega položaja NLB med lanskim letom in letošnjim prvim polletjem zaradi nizke formacije novih slabih posojil, večje dobičkonosnosti banke ter ohranjanja njene močne kapitalske in likvidnostne pozicije," so izpostavili v NLB.

Kreditni portfelj NLB je po oceni agencije Fitch v zadnjih šestih mesecih ostal stabilen in ustreza oceni BB+, medtem ko so se potencialna tveganja, ki bi banki povzročila dodatne stroške oz. operativne omejitve iz naslova prvotnih zavez po privatizaciji banke, znatno znižala, so dodali.

Pri Fitchu so se za začetek preučevanja bonitetne ocene največje banke v državi odločili konec aprila, sredi oktobra pa so napovedali to zvišanje, če ne bo prišlo do kršitev zavez o privatizaciji. Če se ta ne bi odvila, so takrat napovedali možnost znižanja ocene.

V skladu z avgusta izdano odločbo o spremembi zavez glede prodaje NLB je morala Slovenija do konca tega leta prodati najmanj 50 odstotkov plus eno delnico banke. To se je zgodilo, saj je v začetku novembra prodala 65 odstotkov banke, preostalih 10 odstotkov pa bo prodala do konca prihodnjega leta.

S tem mora banka izvajati le še del izravnalnih oz. kompenzacijskih ukrepov, ki ji jih je naložila komisija, da ne bi imela prevelike konkurenčne prednosti v zameno za dobljeno državno pomoč konec leta 2013 in ker država po prvotni zavezi ni pravočasno izvedla vsaj dela privatizacije banke.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar