FinD - Novice - Donos na italijanske obveznice po spravljivih tonih Rima upadel
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

23.11.2018

Donos na italijanske obveznice po spravljivih tonih Rima upadel

Ljubljana, 23. novembra (STA) - Donos na italijanske države 10-letne obveznice je danes nekoliko upadel, potem ko je italijanski premier Giuseppe Conte namignil na možnost kompromisa z EU v sporu glede italijanskega proračuna. Pribitek italijanskih na referenčne nemške 10-letne obveznice je bil zjutraj pri treh odstotnih točkah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pribitek se je v četrtek povzpel na 3,35 odstotne točke, kar je bilo največ v zadnjih petih letih.

Evropska komisija je v sredo v Bruslju potrdila negativno oceno italijanskega proračunskega načrta in ocenila, da je utemeljena sprožitev postopka proti državi zaradi prekomernega dolga, ki v skrajnem primeru predvideva finančno kazen. To je bila sploh prva zavrnitev nacionalnega proračunskega osnutka v zgodovini EU.

Conte je o dogajanju v četrtek poročal italijanskemu parlamentu. Po njegovih besedah Italija išče "morebitne popravke" nekaterih predvidenih postavk v proračunu. To so trgi videli kot namig, da bi lahko Rim za nekaj mesecev zamaknil reforme o znižanju upokojitvene starosti in finančni pomoči za revne ter s tem razbremenil države finance v letu 2019.

Ukrepi EU proti Italiji sicer še ne veljajo, saj komisija potrebuje potrditev drugih držav. Conte je dejal, da se bo v primeru začetka postopka zavzel za zelo postopno uvajanje. "Prosili bomo za zelo dolge roke," je povedal.

Italijanski premier naj bi sicer o proračunskem sporu v soboto zvečer govoril s predsednikom Evropske komisije Jeanom-Claudeom Junckerjem.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar