FinD - Novice - Nemško sodišče: Volkswagen mora kupcu povrniti celotno kupnino
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

23.11.2018

Nemško sodišče: Volkswagen mora kupcu povrniti celotno kupnino

Augsburg, 23. novembra (STA) - Nemško sodišče je prvič razsodilo, da mora avtomobilski koncern Volkswagen kupcu njegovega avtomobila zaradi goljufanja z izpusti povrniti celotno ceno vozila, ki ga je kupil leta 2012. Odločitev je sprejelo augsburško deželno sodišče, gre pa za skoraj 30.000 evrov.

"Sodišče v Nemčiji je prvič razsodilo, da mora Volkswagen plačati odškodnino in vzeti nazaj sporno vozilo brez odbitka za rabo," je za Bild povedal odvetnik lastnika golfa Markus Klamert.

To pomeni, da mora kupec dobiti povrnjeno celotno kupnino, ki je leta 2012 znašala 29.907,66 evra, brez upoštevanja amortizacije za prevožene kilometre ali siceršnjo rabo avtomobila. Pripadajo mu tudi obresti, navaja Bild.

Sodišče je v sodbi izpostavilo, da je Volkswagen opremo za goljufanje na okoljskih testih v avtomobile namestil z namenom povečati prodajo in dobičke z zavajanjem kupcev.

Sodba sicer še ni pravnomočna.

Volkswagen je okoli 11 milijonov motorjev dizelskih avtomobilov po vsem svetu opremil s programsko opremo, ki je poskrbela za nižje škodljive izpuste v času testiranj, kot so jih avtomobili dejansko proizvajali na cestah. V ZDA je koncern za poravnave z lastniki, regulatorji, oblastmi in trgovci plačal že več milijard dolarjev. Ponudil je tudi odkup 500.000 spornih vozil.

V Evropi, kjer je prizadetih vozil precej več kot čez lužo, se Volkswagen podobnemu dogovoru zaenkrat izmika. Proti njemu zato tečejo številni sodni postopki, ki so jih sprožili lastniki, državne oblasti ter investitorji.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar