FinD - Novice - Naložbeni načrt za Evropo po mnenju Bruslja ponovno oživil naložbe v Evropi
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

23.11.2018

Naložbeni načrt za Evropo po mnenju Bruslja ponovno oživil naložbe v Evropi

Bruselj, 22. novembra (STA) - Naložbeni načrt za Evropo, imenovan tudi Junckerjev načrt, je v štirih letih od začetka izvajanja pripomogel, da so se naložbe vrnile na vzdržno raven, ugotavlja Evropska komisija. Naložbeni načrt je presegel cilj in pričakovanja ter je do zdaj zagotovil naložbe v višini 360 milijard evrov, pri čemer dve tretjini prihajata iz zasebnih virov.

Podpora Evropskega sklada za strateške naložbe (EFSI) je omogočila, da lahko 850.000 malih in srednjih podjetij izkoristi izboljšan dostop do financiranja. Po ocenah sodeč je EFSI že podprl več kot 750.000 delovnih mest, do leta 2020 pa bo ustvarjenih še 1,4 milijona delovnih mest, kar bo pozitivno vplivalo na evropska gospodinjstva, so sporočili iz Bruslja.

Zaradi naložbenega načrta se je bruto domači proizvod EU povečal za 0,6 odstotka, do leta 2020 pa naj bi ta številka dosegla 1,3 odstotka. Koristi imajo vse države članice, zlasti tiste, ki so bile v času krize najbolj prizadete.

Podpredsednik Evropske komisije Jyrki Katainen, ki je pristojen za delovna mesta, rast, naložbe in konkurenčnost, je ocenil, da je naložbeni načrt močno vplival na rezultate. "Pomagali smo tudi pri uresničevanju inovativnih projektov ter izboljšali naložbeno okolje v Evropi. V naslednjem dolgoročnem proračunu EU želimo ohraniti zagon in zagotoviti, da bo uspešen model investicijskega načrta postal nov evropski standard za podporo naložbam."

Naložbeni načrt za Evropo se je začel novembra 2014, da bi obrnil trend upadanja nizkih ravni naložb in omogočil oživitev evropskega gospodarstva.

Julija 2018 je načrt presegel svoj prvotni naložbeni cilj v višini 315 milijard evrov. V okviru EFSI je bilo odobrenih 993 projektov, za katere se pričakuje, da bodo v 28 državah članicah sprožile naložbe v višini 360 milijard evrov, cilj do leta 2020 pa je 500 milijard evrov.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar