FinD - Novice - Potrošniki v Sloveniji nekoliko bolj optimistični
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

22.11.2018

Potrošniki v Sloveniji nekoliko bolj optimistični

Ljubljana, 22. novembra (STA) - Razpoloženje potrošnikov v Sloveniji se je tudi novembra izboljšalo, predvsem zaradi bolj optimističnega pričakovanja potrošnikov glede gospodarskega stanja v državi, finančnega stanja v gospodinjstvu in varčevanja. Vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov se je na mesečni ravni zvišala za eno odstotno točko.

Na zvišanje vrednosti kazalnika so vplivala bolj optimistična pričakovanja potrošnikov glede gospodarskega stanja v državi (za tri odstotne točke), finančnega stanja v gospodinjstvu (za eno odstotno točko) in glede njihovega varčevanja (za eno odstotno točko), je danes objavil statistični urad.

Medtem pa se je novembra na mesečni ravni poslabšalo pričakovanje potrošnikov glede števila brezposelnih, in sicer za dve odstotni točki.

Razpoloženje potrošnikov v novembru pa je bilo v primerjavi z letom pred tem slabše, vrednost kazalnika se je znižala za šest odstotnih točk. "Čeprav se je v drugi polovici leta 2018 precej poslabšalo, je še vedno ugodno, saj je 14 točk nad dolgoletnim povprečjem," so ob tem podarili statistiki.

Poslabšalo se je predvsem pričakovanje potrošnikov glede gospodarskega stanja v državi (za 17 odstotnih točk) in glede števila brezposelnih (za 12 odstotnih točk).

Medtem so se na letni ravni izboljšala pričakovanja potrošnikov glede njihovega varčevanja in finančnega stanja v gospodinjstvu, in sicer za tri oz. dve odstotni točki.

Vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov je bila novembra za dve odstotni točki nižja od povprečja lanskega leta.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar