FinD - Novice - Nafta rahlo cenejša
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

22.11.2018

Nafta rahlo cenejša

Singapur, 22. novembra (STA) - Cene nafte so se po sredini rasti danes malenkost znižale. Trenutno je glavno vprašanje na trgu, kakšna bo proizvodna politika naftnega kartela Opec. Analitiki pravijo, da je na trgu presežna ponudba, saj so proizvajalke pričakovale ostrejše sankcije ZDA proti Iranu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent, ki bo dobavljena januarja, je bilo treba zjutraj odšteti 63,35 dolarja, kar je 13 centov manj kot ob koncu trgovanja v sredo. Teksaška lahka nafta za dobavo januarja se je pocenila za šest centov na 54,57 dolarja.

Analitiki ocenjujejo, da je na trgu trenutno presežna ponudba nafte, saj so proizvajalke pričakovale, da bodo sankcije ZDA proti Iranu ostrejše, in cene nafte so se v minulih tednih znižale.

Savdska Arabija, največja svetovna proizvajalka nafte in članica Organizacije držav izvoznic nafte (Opec), je zato že napovedala zmanjšanje proizvodnje, temu pa nasprotuje prav tako pomembna proizvajalka Rusija. Položaj dodatno zapletajo pozivi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, naj do zmanjšanja proizvodnje ne pride. Opec bo o spremembi proizvodne politike odločal decembra.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar