FinD - Novice - O Ghosnu danes upravni odbor Nissana, japonski minister v Parizu
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

22.11.2018

O Ghosnu danes upravni odbor Nissana, japonski minister v Parizu

Tokio/Pariz, 22. novembra (STA) - Upravni odbor Nissana bo danes razpravljal o prihodnjih korakih v zvezi s predsedujočim upravnemu odboru Carlosom Ghosnom, ki so ga v ponedeljek na Japonskem aretirali zaradi suma prirejanja poslovnih knjig. Japonski minister za gospodarstvo Hiroshige Seko pa bo zaradi škandala na obisku v Parizu.

Francoske in japonske oblasti se ob aferi trudijo zagotoviti investitorjem, da je usoda zavezništva med Nissanom, Renaultom in Mitsubishijem stabilna. Francoski gospodarski minister Bruno Le Maire in njegov japonski kolega Seko sta že izrekla močno podporo enemu od največjih simbolov francosko-japonskega industrijskega sodelovanja.

Ghosn velja za enega najmočnejših vodilnih kadrov v avtomobilski industriji in arhitekta omenjene povezave med Nissanom, Renaultom in Mitsubishijem. V Nissanu, drugem največjem japonskem avtomobilskem proizvajalcu, so sicer že nakazali, da bodo Ghosna danes umaknili s položaja. Prihodnji teden naj bi o usodi Ghosna odločal še upravni odbor družbe Mitsubishi Motors.

Člani upravnega odbora Renaulta so že v torek zvečer sklenili, da Ghosn ostaja na položaju generalnega direktorja koncerna, za zagotovitev nemotenega poslovanja pa bo v vmesnem času skrbel izvršni poslovni direktor Thierry Bollore.

Prvega moža koncerna Renault, ki sodeluje z japonskima proizvajalcema Nissanom in Mitsubishijem, so na Japonskem aretirali v ponedeljek. Pristojni organi so preiskavo pred več meseci sprožili v Nissanu, kjer so Ghosna in zastopnika koncerna Grega Kellyja sumili, da sklepata sumljive oz. nedovoljene posle.

Tokijski tožilec je od tamkajšnjega sodišča v sredo dobil dovoljenje za podaljšanje pridržanja Ghosnu za deset dni. Tožilstvo je imelo namreč po njegovi aretaciji na voljo 48 ur, da vloži obtožnico, ga izpusti na prostost ali zahteva podaljšanje pridržanja za nadaljnje zaslišanje.

Ghosn in Kelly naj bi prirejala podatke o plačevanju nadomestil za kotacijo vrednostnih papirjev in zakrivala zneske svojih prejemkov, Ghosn naj bi uporabljal sredstva družbe v zasebne namene, pri tem pa naj bi sodeloval tudi Kelly. Nepravilnosti naj bi trajale več let.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar