FinD - Novice - Bistvene podatke o nepremičnini bo mogoče spremeniti le še z elaboratom
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

22.11.2018

Bistvene podatke o nepremičnini bo mogoče spremeniti le še z elaboratom

Ljubljana, 22. novembra (STA) - Lastniki nepremičnin lahko še danes bistvene podatke o svoji nepremičnini v registru nepremičnin spremenijo brezplačno prek vprašalnikov, v prihodnje bodo morali za to pri geodetskem podjetju ali projektantu naročiti elaborat.

Gre za podatke o legi in obliki stavbe, o površinah, dejanskih rabah delov stavb in letnicah izgradnje. Za spremembo teh podatkov bo od petka naprej treba naročiti elaborat geodetske storitve pri geodetskem podjetju ali projektantu.

Vpis stavbe v kataster stavb je potreben v roku enega meseca po zaključku gradnje oziroma ob začetku uporabe take novogradnje. Lastniki bodo vlogo za evidentiranje z izdelanim elaboratom morali oddati na najbližjo geodetsko upravo.

"S tem je zagotovljena pravna varnost lastnikov nepremičnin tudi za podatke, ki so bili v preteklosti evidentirani le z vprašalnikom," pravijo v Geodetski upravi RS (Gurs).

Lastniki pa lahko še vedno sami spreminjajo podatke za stavbo o priključkih (elektrika, kanalizacija, vodovod, plin), o letu obnov (fasada, streha), o materialu nosilne konstrukcije in o tipu stavbe ter podatke o delu stavbe glede leta obnove (okna, inštalacije), dvigala, višine etaže, številki nadstropja in upravnika.

A teh podatkov ne bodo mogli več spreminjati prek spletne aplikacija, ampak bodo morali izpolniti vprašalnik registra nepremičnin, ki je dostopen na spletni strani Gursa. Ta bo nato o vpisu podatkov iz vprašalnika izdala odločbo.

Gurs lastnikom priporoča, naj preverijo evidentirane podatke o njihovih nepremičninah prek javnega vpogleda v podatke o nepremičninah, dostopnega na portalu e-prostor. Če so podatki ustrezno evidentirani, pa čeprav samo v registru nepremičnin na osnovi vprašalnikov, lastnikom ni treba storiti ničesar.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar