FinD - Novice - Industrijski proizvodi oktobra cenejši
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

21.11.2018

Industrijski proizvodi oktobra cenejši

Ljubljana, 21. novembra (STA) - Cene industrijskih proizvodov pri proizvajalcih so se oktobra na mesečni ravni znižale za 0,1 odstotka, na letni ravni pa so se zvišale za 1,9 odstotka. Kot je objavil statistični urad, so se na mesečni ravni znižale le cene proizvodov za prodajo na domačem trgu, cene izvoznih izdelkov pa se v povprečju niso spremenile.

Cene proizvodov za prodajo na domačem trgu so se oktobra na mesečni ravni znižale za 0,2 odstotka.

Cene industrijskih proizvodov, prodanih na trge držav v območju z evrom, so se na mesečni ravni znižale za 0,1 odstotka, cene proizvodov, prodanih na trge držav zunaj območja z evrom, pa so se zvišale za 0,2 odstotka.

Med skupinami dejavnosti po namenu porabe industrijskih proizvodov so se v oktobru na mesečni ravni znižale cene proizvodov za investicije (-0,3 odstotka), cene surovin ter cene proizvodov za široko porabo (po -0,1 odstotka), medtem ko so se cene energentov zvišale (+en odstotek).

Glede na september so se oktobra opazno znižale cene v proizvodnji oblačil (-1,8 odstotka) ter v proizvodnji računalniških, elektronskih in optičnih izdelkov (-1,1 odstotka), opazno zvišale pa so se cene v proizvodnji koksa in naftnih derivatov (+3,4 odstotka).

Na letni ravni so se cene industrijskih proizvodov pri proizvajalcih zvišale za 1,9 odstotka. Zvišale so se tako cene proizvodov, prodanih na tujih trgih (+2,1 odstotka), kot cene proizvodov, prodanih na domačem trgu (+1,7 odstotka).

Cene industrijskih proizvodov, prodanih na trge držav v območju z evrom, so se v enem letu zvišale za 2,2 odstotka, cene proizvodov, prodanih na trge držav zunaj območja z evrom, pa za 1,6 odstotka.

Oktobra so se na letni najbolj zvišale cene v oskrbi z električno energijo (+šest odstotkov), najbolj pa so se znižale cene v proizvodnji računalniških, elektronskih in optičnih izdelkov (-8,9 odstotka).

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar