FinD - Novice - Renault bo še naprej vodil pridržani Ghosn
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

21.11.2018

Renault bo še naprej vodil pridržani Ghosn

Tokio/Pariz, 21. novembra (STA) - Pridržani izvršni direktor Renaulta Carlos Ghosn ostaja na funkciji, so sklenili člani Renaultovega upravnega odbora. Za zagotovitev nemotenega poslovanja pa bo v vmesnem času skrbel izvršni poslovni direktor Thierry Bollore. Ghosna so v ponedeljek na Japonskem aretirali zaradi suma prirejanja poslovnih knjig.

Kot sporočilo Renaulta povzema francoska tiskovna agencija AFP, bo Ghosn kljub aretaciji obdržal svojo funkcijo. So pa člani upravnega odbora Ghosnova pooblastila začasno zaupali izvršnemu poslovnemu direktorju Bolloreju, ki naj bi zagotavljal nemoteno poslovanje.

Prvega moža koncerna Renault, ki sodeluje z japonskima proizvajalcema Nissanom in Mitsubishijem, so na Japonskem aretirali v ponedeljek. Pristojni organi so preiskavo pred več meseci sprožili v Nissanu, kjer so Ghosna in zastopnika koncerna Grega Kellyja sumili, da sklepata sumljive oz. nedovoljene posle.

Prirejala naj bi podatke o plačevanju nadomestil za kotacijo vrednostnih papirjev in zakrivala zneske svojih prejemkov, Ghosn naj bi uporabljal sredstva družbe v zasebne namene, pri tem pa naj bi sodeloval tudi Kelly. Nepravilnosti naj bi trajale več let.

V Renaultu so dejali, da preiskave ne morejo komentirati, so pa pozvali Nissan, naj z njimi deli vse informacije, ki jih je podjetje zbralo v sklopu notranje preiskave.

Francoske in japonske oblasti se medtem trudijo zagotoviti investitorjem, da je usoda zavezništva med Nissanom, Renaultom in Mitsubishijem stabilna. Francoski gospodarski minister Bruno Le Maire in njegov japonski kolega Hiroshige Seko sta že izrekla močno podporo enemu od največjih simbolov francosko-japonskega industrijskega sodelovanja.

Ghosn velja za enega najmočnejših vodilnih kadrov v avtomobilski industriji in arhitekta omenjene povezave med Nissanom, Renaultom in Mitsubishijem. V Nissanu so po poročanju AFP sicer že nakazali, da bodo Ghosna umaknili z mesta predsednika.

Lokalni tokijski mediji danes še poročajo, da je tokijski tožilec od tamkajšnjega sodišča dobil dovoljenje za podaljšanje pridržanja Ghosnu za deset dni. Tožilstvo je imelo namreč po njegovi aretaciji na voljo 48 ur, da vloži obtožnico, ga izpusti na prostost ali zahteva podaljšanje pridržanja za nadaljnje zaslišanje. Na sodišču in tožilstvu navedb za AFP niso želeli komentirati.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar