FinD - Novice - Slovenskemu projektu mednarodna nagrada pluralizma za vključevanje na trg dela
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

21.11.2018

Slovenskemu projektu mednarodna nagrada pluralizma za vključevanje na trg dela

Innsbruck, 21. novembra (STA) - Direktorica človekoljubnega dobrodelnega društva UP Jesenice Faila Pašić Bišić je v torek v Innsbrucku za projekt Razkrite roke prejela mednarodno nagrado Alpine Pluralism Award 2018. "Socialno kohezijo skušamo popestriti tudi z umetnostjo, ne zgolj s folkloro in kulinariko," je o projektu vključevanja na trg dela dejala Pašić Bišićeva.

Projekt Razkrite roke je namenjen ustvarjanju medkulturnih povezav, socializacije in izobraževanja s tekstilnim ročnim delom. "Letos je doživel že četrto izdajo, nadgradili smo ga s spletno trgovino, v kateri so naprodaj unikatno ročno izdelani tradicionalno-moderni izdelki, ki jih izdelujejo ženske s območja Zahodnega Balkana," je opisala nagrajenka.

V projektu sodeluje 30 žensk z migrantskim ozadjem, ženske pa z njim premagujejo ovire, ki jih srečujejo pri integracij v družbi. "Pri albanskih ženskah smo se morali najprej pogovoriti z njihovimi možmi, saj gre za kulture, ki so izjemno patriarhalne, žensko pa potisnejo v pasivni položaj," je opisala Pašić Bišićeva. Z delom pa pridobivajo tudi kompetence za vključevanje v družbo, da ne živijo na socialnem robu.

"Pri projektu smo prišli do šokantnega dejstva, da ne glede na to, da so njihovi možje zaposleni in govorijo slovensko - kar sta ključna dejavnika za integracijo - so tudi moški socialno zelo izključeni. Ne poznajo delovanja lokalne skupnosti, niso športno aktivno v društvih, ne poznajo svojega okolja," je opisala težave pri integraciji. Tudi te težave skušajo premagovati z ročnimi deli žensk, ki imajo v njihovih domačih okoljih bogato tradicijo, vendar pogosto že zamira.

Nagrado projektom s področja pluralizma podeljujeta neprofitna organizacija Cipra Lab in akcijska skupina, ki deluje v okviru strategije EU za alpsko makroregijo.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar