FinD - Novice - Bruselj bo objavil ocene proračunskih načrtov
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

21.11.2018

Bruselj bo objavil ocene proračunskih načrtov

Bruselj, 21. novembra (STA) - Evropska komisija bo danes v Bruslju objavila mnenja o osnutkih proračunskih načrtov članic območja evra. Največ pozornosti je namenjene italijanskemu, ki po dosedanjih, vmesnih ocenah, znatno odstopa od evropskih pravil. V primeru Slovenije naj bi komisija tako kot lani znova ugotovila tveganja proračunske neskladnosti.

Vse oči bodo danes uprte v odločitve o Italiji. Dan pred bruseljskimi ocenami so poskočili stroški zadolževanja države - pribitki na desetletne italijanske obveznice v primerjavi z referenčnimi nemškimi, ki pričajo o kreditni sposobnosti države.

Komisija je italijanski načrt zaradi znatnih odstopanj od pravil že zavrnila in zahtevala novega. To je bila sploh prva zavrnitev nacionalnega proračunskega osnutka v zgodovini EU. Rim je nato posredoval osveženega, ki pa vključuje le kozmetične popravke.

Od komisije se zato danes pričakuje potrditev negativne ocene italijanskega proračunskega načrta, ugiba pa se tudi o sprožitvi postopka proti Italiji, ki lahko v skrajnem primeru privede do finančnih sankcij.

Komisija sicer pri ocenjevanju članice vselej razdeli na več skupin: skladne s pravili, pretežno skladne in na tiste s tveganji neskladnosti. Obstaja tudi kategorija neskladnosti s pravili, v katero ni bila doslej uvrščena še nobena članica.

Slovenija, ki je septembra dobila novo vlado in je v Bruselj poslala osnutek na podlagi predpostavke nespremenjenih politik, lahko po neuradnih napovedih pričakuje enako oceno kot lani - da se sooča s tveganji neskladnosti.

Pričakuje lahko tudi poziv k sprejetju vseh potrebnih ukrepov za uskladitev s pravili, še zlasti v primeru strukturnega napora in rasti neto primarnih izdatkov, ter poziv, naj posodobljen osnutek pošlje vsaj en mesec pred posredovanjem rebalansa v državni zbor.

Ocene proračunov bodo sicer le del zajetnega jesenskega gospodarskega svežnja, s katerim bo komisija sprožila nov cikel evropskega semestra, procesa usklajevanja proračunskih in reformnih politik pod nadzorom Bruslja, uvedenega sredi krize.

Sveženj vključuje še niz dokumentov, tudi poročilo o makroekonomskih neravnovesjih z oceno, katere članice morajo na temeljit pregled. Slovenija ga je doslej morala opraviti vsako leto od uvedbe evropskega semestra leta 2011.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar