FinD - Novice - Predlog za povrnitev denarja iz davčnih oaz končal pot v DZ
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

20.11.2018

Predlog za povrnitev denarja iz davčnih oaz končal pot v DZ

Ljubljana, 20. novembra (STA) - Poslanci so danes soglasno s 66 glasovi potrdili sklep matičnega odbora, da predlog zakona o vračilu denarnih sredstev v Slovenijo iz posameznih davčnih oaz, ki so ga pripravili v državnem svetu, ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Namen predloga so načeloma podprli, so mu pa med drugim očitali, da ni strokoven in ni skladen z ustavo.

Državni svet je želel s predlogom zakona del denarja, ki je odtekel v davčne oaze, vrniti v Slovenijo. Tako bi bi bilo po predlogu treba za nakazila med 25. junijem 1991 in uveljavitvijo zakona plačati 20 odstotkov denarja, ki je bil nakazan v davčno oazo, za nakazila po uveljavitvi zakona pa 22 odstotkov. Če zavezanci ne bi sami plačati zahtevanih zneskov, bi kazen znašala plačilo 80 odstotkov sredstev, ki so bil nakazana.

Vlada se strinja s pomenom boja proti neželenim posledicam, ki so povezane z davčnimi oazami ter so lahko povezane z davčnimi goljufijami in izogibanjem plačevanju davkov, a predloga zakona ni podprla, med drugim ker da je predlagani način reguliranja področja napačen. Slovenija že sedaj aktivno sodeluje pri sprejemanju ukrepov v zvezi s prenašanjem finančnega premoženja v davčne oaze, v mnenju navaja vlada.

Poslanske skupine so predlogu med drugim očitale neustavnost zaradi retroaktivnosti, nestrokovnost ter pomanjkanje definicije davčne oaze in neselektivnost, saj bi bile obremenjene vse transakcije ne glede na njihovo naravo. Strinjali pa so se z namenom zakona, tako da jih je več vlado pozvalo, naj pripravi ustrezen zakonski predlog, ki so naslovil težavo odtekanja denarja v davčne oaze.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar