FinD - Novice - Nafta nekoliko cenejša
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

20.11.2018

Nafta nekoliko cenejša

Singapur, 20. novembra (STA) - Cene nafte so se danes rahlo znižale, močnejših impulzov v trgovanju zaenkrat ni bilo. Nafta se je od začetka oktobra pocenila za okoli petino, in sicer predvsem zaradi presežkov v dobavi, so katerih je prišlo, ker ameriške sankcije proti Iranu niso tako ostre, kot so na trgu sprva pričakovali.

Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent, ki bo dobavljena januarja, je bilo treba zjutraj odšteti 66,59 dolarja, kar je 20 centov več kot ob koncu trgovanja v ponedeljek.

Teksaška lahka nafta za dobavo v januarju se je pocenila za devet centov na 57,12 dolarja.

Glavni razlog za pocenitev nafte v zadnjem mesecu in pol so bistveno blažje sankcije ZDA proti Iranu, kot je bilo pričakovano. Zaradi bojazni, da bo ob sankcijah prišlo do pomanjkanja v dobavi, je prišlo do presežkov v ponudbi, to pa pritiska na cene, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Organizacija držav izvoznic nafte (Opec) in nekatere druge proizvajalke napovedujejo zmanjšanje proizvodnje, čeprav enotnega stališča zaenkrat ni. Medtem ko največja proizvajalka nafte na svetu Savdska Arabija zagovarja znižanje proizvodnje, je Rusija, prav tako velika proizvajalka nafte, proti. Ministri Opeca in drugih držav bodo o tem govorili na srečanju v začetku decembra, poroča dpa.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar