FinD - Novice - Sindikat delavcev v pravosodju vladni strani očita ignoranco
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

20.11.2018

Sindikat delavcev v pravosodju vladni strani očita ignoranco

Ljubljana, 20. novembra (STA) - Sindikat delavcev v pravosodju vladni strani očita, da jih je v pogajanjih ignorirala. Zaposleni v pravosodju stavkajo od 5. novembra, a po besedah predsednika njihovega sindikata Tomaža Virnika na svoje stavkovne zahteve niso dobili nobenega odgovora. Sporazuma, ki je bil v ponedeljek usklajen z nekaterimi sindikati, zato ne bodo podpisali.

Po napovedi stavke se je omenjeni sindikat pridružil ločenim pogajanjem, ki so potekala s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). A po besedah Virnika pravih pogajanj z njimi sploh ni bilo; če so drugim sindikatom tudi pisno posredovali odgovore na njihove zahteve, pa sami niso od vladne strani dobili niti enega stavka.

Upali so, da bodo o njihovih zahtevah vendarle spregovorili na sestanku na ministrstvu za pravosodje, ki je sklican za danes ob 13. uri, a so jih obvestili, da bo na njem govor izključno o pravosodnih policistih.

Nad odnosom vladne strani so zato zelo razočarani in ne nameravajo podpisati stavkovnega sporazuma, ki so ga z vladno stranjo v ponedeljek uskladili Sviz, Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije ter Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije, torej trije sindikati, s katerimi sicer sodelujejo v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije.

Po Virnikovih besedah se vsi strinjajo s pasovnimi dvigi plač, ki jih je predlagala skupina sindikatov pod vodstvom Jakoba Počivavška, saj je prav, da se pristopi k odpravi zaostankov, nastalih v času krize, ko se je javnim uslužbencem jemalo. Težava pa je, da se niso dotaknili plačnih anomalij, razen tam, kjer imajo sindikati velik vpliv.

Tudi pri njih so konkretna delovna mesta, ki bi jim morali popraviti vrednotenje, saj je to prenizko, je poudaril in kot primer navedel pravnike s pravniškim državnim izpitom. Čeprav opravljajo zahtevno pravniško delo, podobno kot sodniki, za slednjimi v plačah krepko zaostajajo. "Poleg sodnikov v državi opravljajo najbolj zahtevno pravniško delo, plačani so pa 1000 evrov," je dejal Virnik in pojasnil, da namreč začenjajo v 34. plačnem razredu.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar