FinD - Novice - Šarec podpira prizadevanja za zvišanje minimalne plače
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

19.11.2018

Šarec podpira prizadevanja za zvišanje minimalne plače

Ljubljana, 19. novembra (STA) - Predsednik vlade Marjan Šarec se strinja, da bi morali zvišati minimalno plačo. "Mislim, da ni državljana v Sloveniji, ki se ne bi strinjal, da je minimalna plača prenizka," je danes v DZ dejal Šarec, ki si želi, da bi se zvišanje doseglo v soglasju med socialnimi partnerji.

K dialogu morajo pristopiti vsi člani Ekonomsko-socialnega sveta, je pozval Šarec in obžaloval, da zvišanju minimalne plače nasprotujejo delodajalci. "Zavračanje dialoga na prvo žogo ni nikoli dobro," je dejal in dodal, da bi bilo ob aktivnem sodelovanju delodajalcev tudi lažje najti rešitev.

Ali podpira prizadevanja za zvišanje minimalne plače, je Šarca spraševal Matej T. Vatovec, poslanec stranke Levica, ki je pred kratkim s pomočjo podpisov koalicijskih poslancev v obravnavo v DZ vložila predlog novele zakona o minimalni plači.

Predlog po poslančevih besedah vsebuje tri jasne rešitve: dvig minimalne plače na 700 evrov neto do leta 2020, izločitev vseh dodatkov iz minimalne plače ter uvedbo t.i. imenovane formule, ki bi omogočila, da minimalne plače za vsaj 20 odstotkov presegajo minimalne življenjske stroške.

Ravno v tej formuli, ki naj bi jo sicer uveljavili šele leta 2021, je po Šarčevem vedenju srž problema. "Treba bo opraviti še določen napor, da se uskladimo glede izračuna te formule," je ocenil in dodal, da se bo tudi sam sestal z delodajalci in jih seznanil s prizadevanji za sprejem novele zakona. Kot predlagajo avtorji, naj bi bila novela zakona uveljavljena s 1. januarjem 2019.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar