FinD - Novice - EU krepi schengenski informacijski sistem
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

19.11.2018

EU krepi schengenski informacijski sistem

Bruselj, 19. novembra (STA) - EU uvaja nova pravila v schengenskem informacijskem sistemu (SIS), katerih cilj je predvsem krepitev boja proti terorizmu in hudim kaznivim dejanjem. Novosti oz. spremembe v mehanizmih obveščanja v sistemu, ki jih je danes sprejel Svet EU, naj bi zagotovile varnost po vsej EU in pomagale upravljati migracije.

Nova pravila v schengenskem informacijskem sistemu zadevajo sodelovanje policij in pravosodja v kazenskih zadevah, mejni nadzor ter vračanje državljanov tretjih držav, ki se na ozemlju EU nahajajo nezakonito, so danes sporočili v Bruslju.

Pravila pri tem prinašajo nove kategorije v mehanizmih obveščanja. Med drugim gre za dodatno kategorijo obveščanja za preiskovalne namene, ki bo omogočila zaslišanje posameznikov. Uvaja se tudi kategorija obveščanja o neznanih osumljencih ali iskanih osebah, kar bo omogočilo vnos prstnih odtisov teh domnevnih storilcev, odkritih na prizoriščih hudih kaznivih dejanj ali terorističnih incidentov, v schengenski informacijski sistem.

Nova je tudi kategorija preventivnega obveščanja o otrocih, ki jih ogroža ugrabitev s strani staršev, pa tudi o otrocih in drugih ranljivih skupinah ljudi, ki jim je treba zaradi njihove lastne zaščite preprečiti potovanje - gre na primer za primere, ko bi lahko potovanje vodilo v prisilno poroko, pohabljanje ženskih spolovil ali trgovino z ljudmi.

Poleg tega se uvaja tudi kategorija obveščanja, ki se nanaša na odločitve o vračanju državljanov tretjih držav, ki so na ozemlju EU nezakonito.

Nova pravila poleg tega širijo seznam predmetov, za katere je mogoče obveščanje v schengenskem informacijskem sistemu. Nanj bodo namreč po novem med drugim uvrščeni lažni dokumenti, vredni predmeti in informacijsko-tehnološka oprema.

Poleg tega bo obveščanje prek SIS glede prepovedi vstopa državljanov tretjih držav po novem obvezno.

Nova pravila prinašajo tudi možnost uporabe podob obraza v identifikacijske namene. Prav tako omogočajo vključitev profila DNK, s čimer naj bi olajšali identifikacijo pogrešanih oseb, ko ni na voljo njihovih prstnih odtisov, fotografij ali podob obraza oz. te niso primerne za identifikacijo.

Europol bo imel v okviru novih pravil dostop do vseh kategorij podatkov v SIS, države članice pa bodo morale Europol obvestiti o vseh namigih, ki jih bodo prejele v povezavi s terorističnimi dejanji. To naj bi Europolovemu Evropskemu centru za boj proti terorizmu omogočilo preveriti, ali v zvezi s tem v Europolovih bazah podatkov obstajajo še kakšne relevantne informacije.

V okviru svojih pristojnosti bo imela dostop do vseh kategorij obveščanja v SIS tudi Evropskega agencija za mejno in obalno stražo.

Nova pravila morajo sedaj potrditi še voditelji državi članic in Evropski parlament, v veljavo pa bodo stopila 20 dni po objavi v uradnem listu EU. V praksi bodo sicer polno zaživela šele, ko bodo izpolnjeni vsi zakonski in tehnični pogoji.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar