FinD - Novice - Na Hrvaškem se 28. novembra obeta stavka javnega sektorja
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

19.11.2018

Na Hrvaškem se 28. novembra obeta stavka javnega sektorja

Zagreb, 19. novembra (STA) - Predstavniki hrvaškega sindikata javnega sektorja so na današnji novinarski konferenci v Zagrebu napovedali, da bodo 28. novembra začeli stavko, s katero bodo zahtevali zvišanje plač za zaposlene v zdravstvu, izobraževanju, znanosti, kulturi in socialnem delu. Zavrnili so ponudbo hrvaške vlade o triodstotnem zvišanju osnovne plače.

Sindikati zahtevajo 5,8-odstotno zvišanje osnovne plače na temelju letošnjega povprečja krepitve plač na Hrvaškem. Vladno ponudbo triodstotnega zvišanja so ocenili kot "sramotno" in "ponižujočo".

Na današnji novinarski konferenci niso želeli govoriti o podrobnostih stavke, a so napovedali, da bodo vsak teden stavkali po en dan. Kot so dejali, bodo začeli z "gverilskimi napadi", ker so ocenili, da bodo svoje cilje lažje dosegli "z večjim številom manjših udarcev".

Hrvaški minister za delo in pokojninski sistem Marko Pavić je po neuspešnih pogajanjih s sindikati oktobra povedal, da je zvišanje osnovne plače za tri odstotke največ, kar lahko vlada ponudi. V naslednjih petih dneh bo potekal postopek pobotanja. Če vlada in sindikati dogovora ne bodo dosegli, se bo prva stavka začela v sredo, 28. novembra.

V hrvaškem javnem sektorju je devet sindikatov, v katerih so poudarili, da stavko podpira velika večina njihovih 180.000 članov.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar