FinD - Novice - SDH in Kad prodajata delnice Cetisa
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

18.11.2018

SDH in Kad prodajata delnice Cetisa

Ljubljana, 17. novembra (STA) - Slovenski državni holding (SDH) in Kapitalska družba (Kad) sta se odločila umakniti iz lastništva celjskega Cetisa, ki ga sicer obvladuje družba MSIN. Objavila sta vabilo k dajanju ponudb za nakup skupaj 15,28-odstotnega deleža družbe, pri čemer SDH prodaja 7,47 odstotka, Kad pa 7,80 odstotka delnic. Ponudbe pričakujeta do 30. novembra opoldne.

Vabilo k dajanju ponudb za nakup Cetisa, ki je objavljeno na spletni strani SDH, se nanaša na celoten paket delnic Cetisa, ki je v lasti SDH in Kada, torej na 30.557 delnic oz. 15,28 odstotka delnic. Ponudba mora veljati do vključno 31. decembra, ponudnik pa mora predložiti izjavo, da razpolaga z dovolj finančnimi sredstvi za izpolnitev ponudbe. Odpiranje ponudb ne bo javno.

Prodajalca sicer nista zavezana k sklenitvi pogodbe o prodaji delnic z najugodnejšim oz. katerimkoli ponudnikom, v postopku izbire pa se lahko odločita za nadaljnja pogajanja s ponudniki, v primeru večjega števila ponudb tudi za izvedbo dražbe.

Cetis, ki je eno vodilnih evropskih podjetij na področju izdelkov in storitev, povezanih s tiskarsko dejavnostjo, je sicer v strategiji upravljanja kapitalskih naložb države uvrščen med portfeljske naložbe, torej naložbe, v katerih država ni obvezna ohraniti kontrolnega deleža, z njimi pa SDH upravlja in razpolaga izključno za dosego gospodarskih ciljev.

Največji lastnik Cetisa je sicer družba za svetovanje in investiranje MSIN, ki ima v celjski družbi po podatkih iz polletnega poročila 78,40-odstotni lastniški delež. Kad in SDH sta drugi oz. tretji največji lastnik Cetisa, sledi pa družba Optimus naložbe (4,69 odstotka).

Družba MSIN je januarja letos usklajeno z družbo Optimus naložbe objavila prevzemno ponudbo za Cetis in tako okrepila že do tedaj največji lastniški delež v družbi.

Skupina Cetis je prvo letošnje polletje končala s 3,66 milijona evrov čistega dobička, kar je skoraj dva milijona več kot v enakem obdobju lani. Zaslužek je primerjalno še bolj povečala družba Cetis, in sicer s 730.000 evrov v prvem šestmesečju lani na 2,96 milijona evrov, kaže polletno poročilo.

V primerjavi s prvim polletjem lanskega leta so bili v letošnjih prvih šestih mesecih prihodki od prodaje skupine Cetis višji za 6,6 odstotka, celjske družbe Cetis pa za 21,6 odstotka. Skupina je tako v prvem polletju letos ustvarila 31,15 milijona evrov, družba Cetis pa 17,61 milijona evrov prihodkov od prodaje.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar