FinD - Novice - ECB ne vidi razlogov za upočasnjevanje rasti območja evra
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

16.11.2018

ECB ne vidi razlogov za upočasnjevanje rasti območja evra

Frankfurt, 16. novembra (STA) - Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi ne vidi razlogov, da bi se gospodarska rast območja evra v prihodnje ohladila. "Ni nobenega razloga, da bi se gospodarska rast nenadoma prekinila," je dejal Draghi, ki je danes na konferenci v Frankfurtu zagotovil, da bo ECB konec leta končala s programom kvantitativnega sproščanja.

Draghi meni, da končanje kvantitativnega sproščanja ne bo ogrozilo gospodarske rasti, poroča francoska tiskovna agencija AFP. ECB bo namreč po več kot treh letih ugasnila program kvantitativnega sproščanja, v okviru katerega je odkupovala obveznice, da bi spodbudila gospodarsko rast.

Gospodarska rast območja evra se je sicer v tretjem četrtletju upočasnila na 0,2 odstotka, vendar po mnenju predsednika ECB ne gre za daljše obdobje ohlajanja rasti. K počasnejši rasti so, kot je ocenil, pripomogli hladnejše vreme, izbruh gripe in pa nova pravila za testiranje avtomobilskih izpustov, ki so v veljavo stopila septembra.

Kljub temu pa je dodal, da bo ECB ukrepala, če bi se stopnja inflacije znižala, kreditiranje bank pa upadlo. To pomeni, da bi obrestne mere na zgodovinsko nizkih ravneh lahko ostale tudi po poletju 2019.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar