FinD - Novice - Oktobra višja inflacija v območju evra in EU
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

16.11.2018

Oktobra višja inflacija v območju evra in EU

Bruselj, 16. novembra (STA) - Letna stopnja inflacije v območju z evrom in EU je oktobra dosegla 2,2 odstotka, potem ko je bila septembra v obeh območjih pri 2,1 odstotka. K višji inflaciji so največ prispevale višje cene energentov, kažejo danes objavljeni podatki evropskega statističnega urada.

Oktobra lani so cene življenjskih potrebščin v območju z evrom narasle za 1,4 odstotka, v uniji pa za 1,7 odstotka. V Sloveniji je bila oktobra letos inflacija na letni ravni 1,3-odstotna, v primerjavi s predhodnim mesecem so se cene v povprečju dvignile za 0,4 odstotka.

Najnižje stopnje inflacije so imele po podatkih Eurostata oktobra Danska (0,7 odstotka), Portugalska (0,8 odstotka) in Irska (1,1 odstotka), najvišje pa Estonija (4,5 odstotka), Romunija (4,2 odstotka) in Madžarska (3,9 odstotka).

Na letni ravni je stopnja inflacije upadla v osmih članicah, ostala nespremenjena v petih in narasla v 14.

K rasti cen v območju z evrom so največ prispevale višje cene energentov (+1,02 odstotne točke), sledile so storitve (+0,65 odstotne točke), hrana, alkohol in tobak (+0,42 odstotne točke) in neneenergetske industrijske dobrine (+0,11 odstotne točke).

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar