FinD - Novice - Evropski parlament povečal kompenzacije v primeru zamud vlakov
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

16.11.2018

Evropski parlament povečal kompenzacije v primeru zamud vlakov

Strasbourg, 15. novembra (STA) - Evropski parlament je danes posodobil uredbo o pravicah potnikov v evropskem železniškem prometu. Spremembe pravil gredo v smeri izboljšanja informacij potnikom o njihovih pravicah, zagotavljanju boljše pomoči ljudem z zmanjšano mobilnostjo, boljšega dostopa za kolesarje, jasnejše obravnavo pritožb in večje kompenzacijo v primeru zamud.

Obstoječa pravila o pravicah potnikov v železniškem prometu so v veljavi od leta 2009 in zato potrebna prenove, so zapisali v Evropskem parlamentu.

Poslanci so podprli predlog, da bodo potniki lahko zahtevali kompenzacijo v višini 50 odstotkov cene vozovnice v primerih, ko bo imel vlak med 60 in 90 minut zamude. Če bo zamuda dolga med 91 in 120 minut, bo potnikom pripadalo povračilo 75 odstotkov vrednosti, v primeru daljših zamud pa bodo upravičeni do 100-odstotnega povračila.

Sedaj potniki lahko v primeru zamud, ki trajajo med 60 in 119 minut, dobijo četrtino vrednosti karte, v primeru daljših zamud pa polovico.

Prav tako pa bo s spremenjenimi pravili potnikom na železniških postajah in vlakih na voljo več informacij, ki bodo morale biti natisnjene tudi na vozovnicah. Prav tako nova pravila jasneje določajo roke za reševanje pritožb v železniškem prometu.

S spremembo pravil želi Evropski parlament povečati tudi delež uporabe železnic in kolesarjenja v strukturi načinov prevoza, da bi zmanjšali vpliv prometa na okolje. Zato bi morali prevozniki v železniškem prometu po njihovem mnenju kar najbolj olajšati združevanje potovanj s kolesom in vlakom, zlasti bi morali dati na voljo zadostno število stojal za sestavljena kolesa v temu namenjenih prostorih na vseh vrstah potniških vlakov.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar