FinD - Novice - V Bruslju pogajanja o proračunu EU za prihodnje leto
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

16.11.2018

V Bruslju pogajanja o proračunu EU za prihodnje leto

Bruselj, 16. novembra (STA) - V Bruslju bodo danes potekala pogajanja o proračunu EU za leto 2019. Članice se zavzemajo, da bi bilo v skupni blagajni prihodnje leto 164 milijard evrov, Evropski parlament pa želi ta znesek zvišati na 166,3 milijarde evrov. Glede na letošnji proračun naj bi se znatno povečala sredstva za soočanje z migracijskimi izzivi.

Evropska komisija je predlagala, naj proračun za prihodnje leto za obveznosti znaša 165,6 milijarde evrov. Kot vselej želijo tudi tokrat članice predlagani proračun oklestiti, Evropski parlament pa zahteva več.

V primerjavi z letošnjim proračunom, ki za obveznosti znaša 160 milijard evrov, je v vsakem primeru pričakovati povišanje. Če bi obveljalo stališče članic, bi bilo to dveodstotno, če stališče parlamenta, pa štiriodstotno.

Članice želijo za 55 odstotkov povečati sredstva za soočanje z migracijskimi izzivi, za okoli 26 odstotkov pa sredstva za naložbe v infrastrukturo. Približno šest odstotkov več denarja želijo za raziskave in inovacije, deset odstotkov več pa za Erasmus.

V Bruslju bo danes več sestankov - zasedanje ministrov članic unije, na katerem Slovenijo zastopa državna sekretarka na finančnem ministrstvu Saša Jazbec, in pogajanja v okviru spravnega odbora, katerega naloga je premostiti vrzel med članicami in parlamentom.

Tritedenski spravni proces, ki se sproži, če se članice in parlament ne morejo dogovoriti o proračunu, se izteče v ponedeljek. Dogovor se običajno doseže po maratonskih pogajanjih v zgodnjih jutranjih urah.

Če dogovora ni, Evropska komisija predlaga nov osnutek proračuna. Če dogovora kljub temu ni do konca leta, se EU od 1. januarja financira po sistemu začasnih dvanajstin. To pomeni, da se vsako proračunsko poglavje financira mesečno z dvanajstino proračuna za leto 2018 ali po predlogu komisije za leto 2019, odvisno od tega, kateri znesek je nižji.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar