FinD - Novice - Okoljska taksa zaradi novomeškega regionalnega odlagališča odpadkov tudi Občini Šentjernej
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

15.11.2018

Okoljska taksa zaradi novomeškega regionalnega odlagališča odpadkov tudi Občini Šentjernej

Šentjernej, 15. novembra (STA) - Občina Šentjernej je v torek prejela sodbo višjega sodišča v Ljubljani, ki je presodilo, da tej zaradi lege regionalnega odlagališča odpadkov Leskovec na meji z novomeško občino pripada okoljska taksa. Sodišče je toženemu novomeškemu Centru za ravnanje z odpadki Cerod naložilo, da Občini Šentjernej plača takso in obresti od dneva tožbe.

S šentjernejske občine so sporočili, da je sodišče odločilo, da jim mora Cerod izplačati nekaj več kot 322.000 evrov z zakonskimi zamudnimi obrestmi od dneva vložitve tožbe oz. od sredine leta 2016 do izplačila.

Presodilo je tudi, da Občini Šentjernej zaradi degradacije okolja na deponiji Leskovec pripada polovica okoljske takse, ki jo je Cerod do zdaj odvajal zgolj proračunu Mestne občine Novo mesto.

Pojasnili so, da so Cerod tožili, ker del deponije in čistilna naprava stojita tudi na območju šentjernejske občine ter ker na podlagi tega menijo, da je treba denar okoljske takse pravično porazdeliti med občinama.

Tožbo so sicer na pristojno okrožno sodišče v Novem mestu vložili maja 2016. To je nato marca letos izdalo sodbo, s katero je Občini Šentjernej priznalo omenjeni zahtevek, Mestna občina Novo mesto in javno podjetje Cerod pa sta se nanjo pritožila na ljubljansko višje sodišče, ki ju je zavrnilo in potrdilo sodbo sodišča prve stopnje.

Pravna posledica teh sodb ni zgolj v tem, da bo šentjernejska občina prejela, kar je bila po zakonu že upravičena prejeti, temveč bo odslej redno prejemala okoljsko takso, Cerod pa jo bo moral pri tem obravnavati "enakovredno in enakopravno z Mestno občino Novo mesto", so še sporočili s šentjernejske občine.

Podjetje Cerod po zadnjih podatkih združuje 15 družbenic. To so Mestna občina Novo mesto ter občine Straža, Šmarješke Toplice, Šentjernej, Škocjan, Dolenjske Toplice, Žužemberk, Mirna Peč, Črnomelj, Metlika, Semič, Brežice, Krško, Sevnica in Kostanjevica na Krki.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar