FinD - Novice - V volilnem letu po ugotovitvah TI investicij v novogradnje v občinah za 420 milijonov evrov več kot lani
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

15.11.2018

V volilnem letu po ugotovitvah TI investicij v novogradnje v občinah za 420 milijonov evrov več kot lani

Ljubljana, 15. novembra (STA) - Transparency International (TI) Slovenia je v analizi o investicijah v občinah ugotovil, da se "jasno kaže trend povečanja investicij občin v novogradnje in obnove v letu volitev". V primeru realizacije predvidenih proračunov se bodo investicije v novogradnje v vseh občinah glede na lansko leto povečale skoraj za 420 milijonov evrov, so pojasnili.

Kot je v sporočilu za javnost ob današnjem izidu analize, v okviru katere so pregledali proračune občin v letih 2008-2018, zapisal generalni sekretar Ti Slovenia Vid Tomić, je trend povečanja investicij v novogradnje in obnove v letu volitev še posebej opazen v petih največjih slovenskih občinah, to so Ljubljana, Maribor, Koper, Celje in Kranj.

V TI Slovenia so investicije v proračunih občin spremljali že ob nadzoru lokalnih volitev leta 2014, v letošnji analizi z novejšimi podatki pa so omenjeni trend potrdili.

Kot je pojasnil Tomić, v volilnih letih porast investicij občin povečuje tako bruto domači proizvod kot zaposlenost, ki v nevolilnih letih ponovno upade. Analiza sicer ni pokazala, da bi se ob povečanju investicij občin v volilnih letih zviševale tudi cene gradbenega materiala in storitev, s čimer bi občine lahko dražile druge javne in zasebne investicije. Pokazala pa je, da so investicije občin v letu 2014 pozitivno vplivale na gospodarsko okrevanje Slovenije po recesiji.

Zaradi opaznega trenda politično motiviranih investicijskih ciklov v občinah TI Slovenia poziva predvsem ministrstvi za finance in za javno upravo, da v prihodnje pozorneje spremljajo učinke investicijskih ciklov občin. "Pri tem ostaja odprtih veliko vprašanj, med drugim tudi, ali tovrstne investicije v letih, ko potekajo občinske volitve, res bistveno povečajo možnost ponovne izvolitve županov. V tem primeru obstaja tveganje, da se z javnim denarjem novim kandidatom onemogoča pošteno participacijo na volitvah," je še poudaril Tomić.

V TI Slovenia so sicer opozorili tudi na potrebo po nadaljnjih raziskavah povezav investicijskih ciklov z zadolženostjo občin, po pregledu smotrnosti predvolilnih investicij in morebitnih korupcijskih tveganjih pri porabi javnih sredstev.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar