FinD - Novice - Nemško gospodarstvo v tretjem četrtletju navzdol
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

14.11.2018

Nemško gospodarstvo v tretjem četrtletju navzdol

Frankfurt, 14. novembra (STA) - Nemčija, največje evropsko gospodarstvo in glavni izvoznik, je v tretjem četrtletju zabeležila padec bruto domačega proizvoda (BDP). Na četrtletni ravni se je BDP znižal za 0,2 odstotka po 0,5-odstotni rasti v prejšnjih dveh tromesečjih, poročajo tuje tiskovne agencije. Na letni ravni se je BDP sicer zvišal za 1,1 odstotka.

Gre za prvi četrtletni padec nemškega BDP od začetka 2015, ko se je BDP znižal za 0,1 odstotka. Padec, ki je tudi večji od pričakovanega 0,1-odstotnega padca, analitiki pripisujejo mednarodnim trgovinskim vojnam in težavam nemške avtomobilske industrije.

Nemška centralna banka Budnesbank je novico pospremila z opozorilom, da bi lahko padec BDP prizadel šibke točke nemškega finančnega sistema, ki so nastale v času nizkih obrestnih mer in močne gospodarske rasti. V zadnjih stresnih testih evropskih regulatorjev so bile nemške banke poleg britanskih med tistimi, ki so se odrezale najslabše.

V Nemčiji se je v tretjem četrtletju se znižal izvoz, uvoz pa se je v primerjavi s prejšnjim četrtletjem povečal. Državna potrošnja in vlaganja zasebnega sektorja so se zvišala, potrošnja prebivalstva pa se je zmanjšala.

Ekonomisti poudarjajo vpliv novih evropskih testov avtomobilskih izpustov, ki so močno prizadeli nemško avtomobilsko industrijo. Število novih registracij vozil se je septembra, ko so stopila v veljavo nova pravila EU, zmanjšalo za skoraj tretjino na letni ravni.

V avtomobilski industriji, ki je največja industrijska panoga v Nemčiji, je sicer zaposlenih približno 800.000 ljudi.

"Kot kaže, je padec izvoza v tretjem četrtletju v glavnem posledica težav avtomobilske industrije, tako kot tudi padec celotnega gospodarstva," je tvitnil analitik podjetja Oxford Economics Oliver Rakau. "Pravo vprašanje je, kako dobro in kako hitro si bo gospodarstvo opomoglo v prihodnjih četrtletjih."

Ekonomist banke ING Diba Carsten Brzeski je med razlogi za padec izpostavil "več enkratnih dejavnikov", pa tudi nekatere zaskrbljujoče strukturne premike.

Po njegovih besedah so padcu nemškega izvoza botrovale trgovinske napetosti z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in težave na rastočih trgih.

Brzeski je celo omenil negativni učinek svetovnega nogometnega prvenstva, iz katerega je Nemčija izpadla v skupinskem delu. Zaradi nizkih obrestnih mer, šibkega evra in nekaterih fiskalnih vzpodbud pa Brzeski pričakuje, da se bo rast vrnila že v naslednjih četrtletjih.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar