FinD - Novice - Eurostat potrdil 0,2-odstotno rast v tretjem četrtletju
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

14.11.2018

Eurostat potrdil 0,2-odstotno rast v tretjem četrtletju

Luxembourg, 14. novembra (STA) - Evropski statistični urad Eurostat je danes potrdil, da je bila gospodarska rast v tretjem četrtletju v območju z evrom 0,2-odstotna in v celotni EU 0,3-odstotna. Glede na predhodno četrtletje se je rast bruto domačega proizvoda (BDP) v obeh območjih znižala za 0,2 odstotni točki.

Rast BDP se je upočasnila tudi na letni ravni. Po sezonsko prilagojenih podatkih je bila gospodarska rast v območju z evrom v tretjem trimesečju 1,7-odstotna in v EU 1,9-odstotna, potem ko se je BDP v drugem četrtletju okrepil za 2,2 oz. 2,1 odstotka.

Najvišjo gospodarsko rast so imele na četrtletni ravni Latvija (+1,8 odstotka), Poljska (+1,7 odstotka), Madžarska (+1,2 odstotka) in Slovaška (+1,1 odstotka), medtem ko se je gospodarska aktivnost skrčila v Litvi (-0,4 odstotka) in Nemčiji (-0,2 odstotka).

Od preostalih večjih gospodarstev je Španija zabeležila 0,6-odstotno gospodarsko rast in Francija 0,4-odstotno, medtem ko je italijansko gospodarstvo stagniralo.

Najvišje rasti BDP na letni ravni pa so imele Poljska (+5,7 odstotka), Latvija (+5,5 odstotka), Madžarska (+5 odstotkov) in Slovaška (+4,5 odstotka), medtem ko je najnižjo rasti krepitve gospodarske aktivnosti zabeležila Italija (+0,8 odstotka).

Od večjih gospodarstev je Španija zabeležila 2,5-odstotno gospodarsko rast, Francija 1,5-odstotno in Nemčija 1,2-odstotno gospodarsko rast.

Eurostat podatka za Slovenijo še nima, saj bodo statistični podatki o gibanju BDP v tretjem četrtletju znani konec meseca.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar