FinD - Novice - Za nakup Farmadenta se resno zanima le Salus
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

14.11.2018

Za nakup Farmadenta se resno zanima le Salus

Maribor, 14. novembra (STA) - Za nakup 91,5-odstotnega deleža družbe Farmadent, ki ga skupaj prodajajo Mestna občina Maribor ter občini Hoče-Slivnica in Duplek, se, kljub temu, da so na mariborski občini pred časom potrdili prejem treh zavezujočih ponudb, resno zanima le ljubljanski Salus, piše današnji Večer. Pogajanja s potencialnim kupcem naj bi se začela konec meseca.

Prodajna komisija treh občin na čelu z mariborsko je v začetku oktobra sporočila, da so takrat vse tri ponudnike pozvali k dopolnitvi, nato pa naj bi jih povabili k neposrednim pogajanjem ter na ta način v sklepno fazo prodaje. Po pisanju Večera sta bila med zainteresiranimi potencialnimi kupci še družbi Kefo in F Invest, a je dopolnjeno vlogo poslal le Salus.

Omenjena ljubljanska družba je že zdaj drugi največji veletrgovec z zdravili v Sloveniji, ki je nedavno za dobrih deset milijonov evrov odkupil tudi 58-odstotni delež v družbi Sanolabor. Če bi mu uspel še prevzem mariborskega veletrgovca z zdravili, bi prehitel tudi zdaj vodilno Kemofarmacijo, ki je v lasti ameriške multinacionalke McKesson, in tako postal z naskokom največji na slovenskem trgu, piše Večer.

Končno besedo pri morebitnem Salusovem prevzemu Farmadenta, ki je lani skupaj s hčerinskim GoPharmom ustvaril 119 milijonov evrov prometa in dva milijona evrov čistega dobička, bo sicer imela Agencija za varstvo konkurence (AVK). V primeru uspešne sklenitve posla Salusa bi namreč domači trg pretežno obvladovali le dve veliki družbi.

Po neuradnih informacijah Večera naj bi Salus za Farmadent ponudil 8,7 milijona evrov, pogajanja, v katerih si občine obetajo zvišanje kupnine, pa naj bi stekla konec novembra. Končno besedo glede prodaje bodo imeli občinski sveti vseh treh občin solastnic.

Mariborska občina je skupaj z občinama Duplek in Hoče-Slivnica prodajni postopek začela že lani, a ga je predčasno zaključila, ker je vmes prišlo do spremembe lekarniške zakonodaje, s katero je bil podaljšan rok za prodajo do konca leta 2019. Da bi pritegnili več ponudnikov in posledično dosegli ugodnejšo ceno, so se odločili, da si vzamejo več časa in postopek ponovijo.

Prodajni postopek so začeli, ker zakon o lekarniški dejavnosti prepoveduje vertikalno povezovanje, zaradi česar bi mestni občini v Ljubljani in Mariboru morali do januarja prodati podjetji LL Grosist in Farmadent. Slednji je bil sprva preko Mariborskih lekarn v posredni lasti občin ustanoviteljic, a niti prenos lastništva iz lekarn po mnenju vodstva občine ni zadostil zakonskim določbam.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar