FinD - Novice - Italijanska vlada ne bo spremenila predloga proračuna
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

14.11.2018

Italijanska vlada ne bo spremenila predloga proračuna

Rim, 13. novembra (STA) - Italijanska vlada ne bo spremenila predloga proračuna za prihodnje leto in se ne bo uklonila pritiskom Evropske komisije, je nocoj ob iztekanju roka za odgovor Bruslju sporočil podpredsednik italijanske vlade Luigi Di Maio. "Prepričani smo, da je to proračun, ki ga naša država potrebuje, da se znova postavi na noge," je poudaril.

Kot je napovedal minister za gospodarski razvoj Di Maio, ne bodo spreminjali ne načrtov glede dodatnega zadolževanja ne napovedi o gospodarski rasti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zaradi odstopanj od proračunskih pravil "brez primere" se je Evropska komisija konec oktobra sploh prvič v zgodovini EU odločila, da zavrne proračunski osnutek članice območja evra in zahteva novega.

Italija je za pripravo novega načrta dobila tri tedne časa. Ta rok se izteče opolnoči. Danes se izteče tudi rok, do katerega mora država komisiji posredovati informacije v okviru analize možnosti sprožitve postopka zaradi prekomernega javnega dolga.

V okviru tega postopka je v skrajnem primeru predvidena kazen v višini 0,2 odstotka BDP. Obenem se kot kazen dodaja še delež razlike med dejanskim in ciljnim dolgom za posamezno leto, a skupna kazen ne sme preseči 0,5 odstotka BDP.

Po evropskih proračunskih pravilih, opredeljenih v paktu za stabilnost in rast, je zgornja meja za javni dolg določena pri 60 odstotkih BDP. Italijanski javni dolg je s 130 odstotki BDP za grškim drugi najvišji v EU in eden najvišjih na svetu.

Komisija doslej postopka proti Italiji kljub previsokemu dolgu ni sprožila, ker javnofinančni primanjkljaj - ta je omejen pri treh odstotkih BDP - ni bil previsok in ker je bila pretežno skladna s strukturnimi cilji v preventivni fazi procesa spremljanja javnih financ članic.

A po trenutnem proračunskem načrtu ni več tako, zato komisija preučuje možnost sprožitve postopka v skladu s proračunskimi pravili, imenovanimi šesterček, ki jih je unija uvedla leta 2011 sredi finančne krize.

Evropska komisija bo ocene vseh osnutkov proračunskih načrtov držav v območju evra objavila 21. novembra in takrat je mogoče pričakovati tudi odgovore na vprašanja, kako bo ukrepala v primeru Italije.

Italija je že mesece v središču pozornosti zaradi spornih potez evroskeptične vlade pod vodstvom Giuseppeja Conteja. Te so v nasprotju z evropskimi proračunskimi pravili, a Bruselj jezi zlasti pristop - odkrito kljubovanje italijanskih oblasti.

Evropski poslanec iz vrst desne Lige, ki poleg še ene evroskeptične stranke, Gibanja petih zvezd, vlada Italiji, je na primer nedavno s čevljem v roki potacal papirje evropskega komisarja za finančne in gospodarske zadeve Pierra Moscovicija ter tako protestiral proti odločitvi komisije.

Medtem ko Bruslju najbolj očitno kljubujeta zlasti podpredsednika vlade, vodja Lige in notranji minister Matteo Salvini ter vodja Gibanja petih zvezd Di Maio, pa premier Conte in finančni minister Giovanni Tria zavzemata bolj spravljiva stališča.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar