FinD - Novice - Nemški investitorji novembra turobni
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

13.11.2018

Nemški investitorji novembra turobni

Frankfurt, 13. novembra (STA) - Razpoloženje nemških investitorjev je novembra ostalo turobno, ugotavlja nemški Center za evropske raziskave (ZEW). Glavni razlog ostaja strah pred novimi zaostritvami trgovinskih napetosti med ZDA in Kitajsko ter pred brexitom brez dogovora.

Kazalnik zaupanja, ki ga izračunava ZEW, se je novembra ustavil pri -24,1 točke, le malo višje kot prejšnji mesec, ko je znašal -24,7 točke, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Dolgoletno povprečje indeksa je 22,7 točke.

Analitiki so sicer pričakovali še bolj strm padec indeksa. Različni kazalci, ki merijo položaj v nemškem gospodarstvu, zadnje čase kažejo precej turobno sliko, nekateri analitiki pa omenjajo celo možnost rahlega krčenja bruto domačega proizvoda v tretjem četrtletju.

"Podatki za nemško industrijsko proizvodnjo, prodajo na drobno in zunanjo trgovino kažejo na šibek razvoj nemškega gospodarstva v tretjem četrtletju," je povedal predsednik centra ZEW Achim Wambach.

Udeleženci v raziskavi so bili precej pesimistični tako glede trenutnih gospodarskih razmer v Nemčiji kot glede obetov za državo in območje evra.

Pesimizem izhaja iz bojazni nemških izvoznih podjetij v zvezi s trgovinskimi napetostmi med ZDA in Kitajsko ter brexitom, ki bi lahko zelo negativno vplivali na mednarodno trgovanje.

Poleg tega so vplivne nemške avtomobilske proizvajalce septembra močno prizadela nova stroga evropska pravila o izpustih, zaradi česar se je upočasnila proizvodnja, podjetja pa so bila prisiljena v nižanje cen modelov, ki ne ustrezajo novim pravilom.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar