FinD - Novice - Evropski parlament za ambiciozne cilje glede obnovljivih virov in energetske učinkovitosti
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

13.11.2018

Evropski parlament za ambiciozne cilje glede obnovljivih virov in energetske učinkovitosti

Strasbourg, 13. novembra (STA) - Evropski parlament je danes v Strasbourgu sprejel zavezujoče cilje glede obnovljivih virov in energetske učinkovitosti. V skladu z njimi bi do leta 2030 povečali delež energije iz obnovljivih virov v EU na 32 odstotkov, cilj za energetsko učinkovitost pa je 32,5 odstotka, kar bo ključno za izpolnjevanje podnebnih ciljev.

Oba cilja je treba preveriti do leta 2023. Te cilje je mogoče le še zvišati, ne pa znižati, piše na spletni strani Evropskega parlamenta.

Parlament je tako danes potrdil dogovor, ki ga je s Svetom EU dosegel junija in je del svežnja Čista energija za vse Evropejce.

Glede energetske učinkovitosti trenutno velja 20-odstotni cilj do leta 2020, za naslednje desetletje pa je ta cilj še ambicioznejši. Z večjo energetsko učinkovitostjo se bo cena energije za Evropejce znižala, Evropa pa bo znižala svojo odvisnost od zunanjih dobaviteljev plina in nafte, izboljšala kakovost zraka in zaščitila podnebje.

Države članice morajo v skladu z novimi pravili med drugim zagotoviti, da državljani lahko proizvajajo energijo iz obnovljivih virov za lastno porabo, jo skladiščijo ali prodajo presežke.

Pri zmanjšanju ogljičnega odtisa zaradi prometa bo pomembno vlogo imela druga generacija biogoriv. Najmanj 14 odstotkov goriva v prometu bo moralo izhajati iz obnovljivih virov, uporaba biogoriv z visokimi emisijami, kot je palmovo olje, pa bo do leta 2030 postopoma odpravljena.

Vsaka država članica bo morala do konca prihodnjega leta predstaviti desetletni integriran nacionalni energetski in podnebni načrt, v katerem bodo določeni cilji države, prispevki, politike in ukrepe.

Ko bodo dogovor z Evropskim parlamentom formalno potrdile države članice, bodo nova pravila objavljena v uradnem listu EU, veljati pa bodo začela 20 dni zatem. Države članice bodo imele 18 mesecev časa, da nova pravila prenesejo v nacionalno zakonodajo.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar