FinD - Novice - Številni nevladniki in humanitarne organizacije s podporo noveli zakona o minimalni plači
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

13.11.2018

Številni nevladniki in humanitarne organizacije s podporo noveli zakona o minimalni plači

Ljubljana, 13. novembra (STA) - Številne nevladne in humanitarne organizacije so na poslance naslovile odprto pismo, v katerem pozdravljajo predlog novele zakona o minimalni plači. Kot so opozorili, trenutna minimalna plača "prag preživetja presega le za dva evra", zato prejemniki minimalne plače spadajo v skupino socialno ogroženih prebivalcev.

Kot so poudarili v pismu, pod katerega se je podpisalo 30 organizacij, med drugim Rdeči križ Slovenije, Slovenska Karitas in Zveza prijateljev mladine Slovenije, je zaposlitev osnova za stabilno in dostojno življenje. "Zmožnost plačevanja računov za osnovne življenjske potrebe bi morala biti samoumevna za vse zaposlene. Pa vendar minimalna plača, ki trenutno znaša 638 evrov neto, prag preživetja presega le za dva evra," so opozorili.

"Predlagani dvig delavkam in delavcem, ki za svoje delo prejemajo minimalno plačo, še zdaleč ne bo zagotovil lagodnega življenja, popeljal pa jih bo vsaj korak bliže dostojnemu življenju. Ob tem

opozarjamo, da je večina neto plač zaposlenih v Sloveniji prenizka in da je v vseh sektorjih potrebna celovita prenova plačnega modela," so dodali.

Tako so pozdravili "uglašenost koalicijskih strank in zunajvladne partnerice" pri podpori predlogu ter izrazili upanje, da se bodo trenutnim podpisnikom pridružili tudi ostali poslanci.

"Gre za gesto temeljne človečnosti, ki nikogar ne prizadeva onkraj meja sprejemljivega, ter ob kateri bi morali preseči vsakodnevna politična nasprotja in poceni nabiranje političnih točk. Pogled v prazno denarnico nikoli ni bil, ni in ne bo stvar ideologije," so še zapisali.

Predlog, ki ga je v DZ s podporo koalicije minuli teden vložila Levica, s prihodnjim letom minimalno plačo zvišuje na 667 evrov, leta 2020 pa na 700 evrov neto. Obenem iz minimalne plače izključuje vse dodatke, z letom 2021 pa uvaja formulo za njen izračun.

O minimalni plači v Sloveniji bo danes na zahtevo poslanske skupine SDS na nujni seji razpravljal tudi odbor DZ za delo.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar