FinD - Novice - Počivalšek v Srbiji o krepitvi gospodarskega sodelovanja
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

13.11.2018

Počivalšek v Srbiji o krepitvi gospodarskega sodelovanja

Beograd/Novi Sad, 13. novembra (STA) - Gospodarski minister Zdravko Počivalšek se je danes v Beogradu sestal s srbskim ministrom za trgovino, turizem in telekomunikacije Rasimom Ljajićem, s katerim sta govorila o krepitvi sicer zelo dobrega gospodarskega sodelovanja. Udeležil se bo donavskega poslovnega foruma, na katerem bodo govorili o nadaljnjem sodelovanju v tej regiji.

Počivalšek in Ljajić sta se letos srečala že tretjič, kar po navedbah ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo potrjuje odlične politične odnose med državama, ki se odražajo tudi v gospodarskem sodelovanju.

Blagovna menjava je namreč s Srbijo, ki je 10. najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije, lani dosegla 1,3 milijarde evrov oz. rekordno vrednost zadnjih 11 let. "Blagovna menjava med državama je večja, kot znaša srbska z velesilami Kitajsko, ZDA in Rusijo," je po srečanju dejal Počivalšek.

Srbija je tudi ena pomembnejših investicijskih destinacij za slovenske naložbe v tujini. Ostaja druga največja prejemnica slovenskih neposrednih naložb, ki so usmerjene v vse sektorje gospodarstva. V Srbiji je registriranih več kot 1500 slovenskih podjetij, ki zagotavljajo okoli 25.000 delovnih mest.

Počivalšek je izpostavil ukrepe za zmanjševanje administrativnih ovir za področju zaposlovanja oz. nedavno podpisan protokol za izvajanje sporazuma o zaposlovanju srbskih državljanov v Sloveniji. Kot je pojasnil, pomanjkanje delovne sile vidi kot eno izmed večjih notranjih groženj za nadaljnjo gospodarsko rast Slovenije, zato pozdravlja vse tovrstne ukrepe, še posebej, ko gre za ljudi iz Sloveniji, kulturno oz. geografsko gledano, podobnih oz. bližnjih držav.

Minister se bo danes udeležil donavskega poslovnega foruma. "Blaginja te regije, ki pokriva eno petino območja EU, je neločljivo povezana z blaginjo celotne unije, sodelovanje v iniciativah, kot je donavska strategija, pa vsem vključenim omogoča izmenjavo dobrih praks, krepi institucionalne zmogljivosti in spodbuja izvajanje skupnih projektov," je orisal.

Za Slovenijo so države Podonavja po njegovih besedah izjemno pomembne. Slovenija je lani z njimi ustvarila za 34 milijard evrov trgovinske menjave, ki se je v primerjavi z letom prej povečala za 10 odstotkov. Slovenija ima tako v tej regiji številne najpomembnejše partnerice, hkrati pa ji donavska strategija odpira vrata v ostale države, s katerimi doslej ni tako močno sodelovala.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar