FinD - Novice - Odbor za delo o minimalni plači
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

13.11.2018

Odbor za delo o minimalni plači

Ljubljana, 13. novembra (STA) - Odbor DZ za delo bo na zahtevo poslanske skupine SDS na današnji nujni seji govoril o minimalni plači v Sloveniji. V SDS opozarjajo, da je sistem zagotavljanja minimalne plače nepregleden in zapleten. Vladi želijo predlagati, naj opravi analizo uvedbe minimalne urne postavke, predlagajo pa tudi javno predstavitev mnenj strokovnjakov.

V SDS menijo, da bi bil pravičnejši sistem za zagotavljanje minimalnega plačila lahko sistem minimalnega plačila po urni postavki, pri čemer bi se z zakonom določilo minimalno urno postavko za plačilo delavca in upoštevalo različne delovne pogoje pri določitvi tega zneska. Pri tem predlagajo dodatne varovalke in letne uskladitve urnih postavk.

Pripravili so dva predloga sklepov. Po prvem bi vladi predlagali izvedbo analize uvedbe minimalne urne postavke, po drugem pa javno predstavitev mnenj, na katero bi povabili predstavnike delodajalcev in delavcev ter druge strokovnjake in zainteresirane osebe.

Poslanska skupina Levice je medtem v DZ vložila predlog zakona, ki z letom 2019 minimalno plačo zvišuje na 667 evrov, leta 2020 pa na 700 evrov neto. Predlog obenem iz minimalne plače izključuje vse dodatke, z letom 2021 pa uvaja formulo za njen izračun.

Podpise pod predlog so prispevale tudi vse koalicijske stranke, delodajalci pa opozarjajo na dosedanjo odsotnost socialnega dialoga o predlogu. Nekatere organizacije so bile tudi močno presenečene nad odzivom koalicijskih strank, ki naj bi podprle "tako nerazumen predlog Levice", kot so ga označili v Gospodarski zbornici Slovenije.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar