FinD - Novice - Eurofound: Zaposlenost narašča, a prepočasi
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

12.11.2018

Eurofound: Zaposlenost narašča, a prepočasi

Dublin, 12. novembra (STA) - Evropska fundacija za izboljšanje življenjskih in delovnih razmer Eurofound ugotavlja, da je bilo leto 2017 dobro za večino držav EU v smislu izboljšanja zaposlenosti in upada brezposelnosti. Čeprav EU kot celota zdaj presega stopnjo zaposlenosti izpred krize, pa je ta lani še vedno zaostajala za 2,8 odstotne točke za ciljem za leto 2020.

Kot so sporočili iz Evropske komisije, Eurofound poleg zaostanka za 75-odstotnim ciljem glede zaposlenosti za leto 2020 opozarja tudi na dejstvo, da je v nekaterih državah EU zaposlenost trenutno še vedno nižja kot pred desetletjem.

Odnosi med delodajalci in delojemalci so po ugotovitvah fundacije ostali relativno stabilni kljub občasnim sporom, ki so bili večinoma povezani z varčevalnimi ukrepi ali pritožbami glede plač. Socialni dialog je lani bistveno prispeval h konkretnim spremembam predpisov o delovnem življenju.

Prav tako so v mnogih državah potekale razprave o novih predpisih za izboljšanje usklajenosti zasebnega in poklicnega življenja za zaposlene starše in skrbnike. Nadaljevalo se je tudi delo za spremembo zakonodaje o starševskem dopustu in prožnejših delovnih ureditvah.

Čeprav gospodarske razmere in obeti na trgu dela tudi letos ostajajo ugodni, bosta pogajanja zasenčila brexit in zaskrbljenost glede krepitve populističnih in evroskeptičnih strank v nekaterih državah, ocenjujejo v fundaciji.

Kot so poudarili v Evropski komisiji, si kljub tem pomislekom prizadevajo, da bi Evropa pridobila bonitetno oceno AAA za socialno področje. K temu naj bi prispeval zlasti steber socialnih pravic EU, ki so ga voditelji EU razglasili konec leta 2017.

V začetku letošnjega marca sta bila predstavljena tudi sveženj za socialno pravičnost, ki predvideva ustanovitev Evropskega organa za delo, in napoved predstavitve predloga za evropsko številko socialnega zavarovanja do konca leta, so še spomnili v komisiji.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar