FinD - Novice - Na borzi prvi teden brez Gorenjevih delnic
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

10.11.2018

Na borzi prvi teden brez Gorenjevih delnic

Ljubljana, 09. novembra (STA) - Teden na Ljubljanski borzi, ki ga je zaznamoval ponedeljkov umik delnic Gorenja, se je iztekel z rahlim dvigom indeksa SBI TOP. Indeks je pridobil 0,95 odstotka in se oblikoval pri 811,93 točke. Med blue chipi so se najbolj podražile delnice Telekoma, najbolj pocenile pa so se delnice Pozavarovalnice Sava.

Vlagatelji so sklenili za skupno 3,9 milijona evrov poslov.

Analitiki ocenjujejo, da umik delnic velenjskega proizvajalca bele tehnike, ki je prešel v last kitajskega Hisense, ne pomeni nič dobrega za borzo. Kot je septembra za STA komentiral Sašo Stanovnik iz Alta skladov, se bo "z umikom delnic z Ljubljanske borze zožil že tako majhen izbor, predvsem za tuje in institucionalne vlagatelje, ki potrebujejo večjo likvidnost".

Sicer so bile ta teden najprometnejše delnice Krke. Z njimi so vlagatelji sklenili za 1,9 milijona evrov poslov. Sledile so delnice Petrola s 415.000 evri in Zavarovalnice Triglav s 334.000 evri.

Med blue chipi so ta teden največ pridobile delnice Telekoma, ki so zrasle za 5,02 odstotka, sledile so delnice Zavarovalnice Triglav s 3,24-odstotno rastjo in Luke Koper (+2,41 odstotka).

Več kot odstotek so sicer zrasle še delnice Uniorja (1,17 odstotka), delnice KD Group pa so teden zaključile 0,91 odstotka nad površjem.

Na drugi strani so se pocenile delnice Cinkarne Celje, za 1,79 odstotka, in Intereurope, za 0,70 odstotka.

Delnice Krke in Petrola sta na tedenski ravni ostali nespremenjeni.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar