FinD - Novice - Ministrstvo za čimprejšnjo razpravo o minimalni plači med socialnimi partnerji
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

8.11.2018

Ministrstvo za čimprejšnjo razpravo o minimalni plači med socialnimi partnerji

Ljubljana, 08. novembra (STA) - Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pri pripravi predloga zakona o minimalni plači ni sodelovalo, so pa po besedah ministrice Ksenije Klampfer Levico opozorili, da ga morajo čimprej obravnavati socialni partnerji. Zvišanje minimalne plače ministrica podpira, se pa zaveda, da mora biti to stvar socialnega dialoga.

"Zvišanje minimalne plače kot ministrica za delo vsekakor podpiram. Menim, da mora minimalna mora predstavljati pravično plačilo, ki omogoča dostojno življenje," je glede predloga novele zakona o minimalni plači, ki ga je v sredo v DZ vložila Levica, zapisala Klampferjeva.

Ocenjuje, da je pravilno, da izboljšanje gospodarskih razmer in eno višjih gospodarskih rasti občutijo tisti, ki k temu tudi prispevajo.

Je pa ministrica pojasnila, da ministrstvo pri pripravi predloga zakona ni sodelovalo. Je pa še pred njegovo vložitvijo v parlamentarni postopek prispevalo mnenje, pri čemer so predlagatelje na več mestih opozorili, da je potrebna čimprejšnja obravnava med socialni partnerji.

"Kot ministrica namreč zagovarjam pomen socialnega dialoga, kot enega izmed stebrov socialne države in se zavedam, da je vprašanje minimalne plače tako pomembno, da mora biti stvar socialnega dialoga," je dodala.

Levica je predlog, ki z letom 2019 minimalno plačo zvišuje na 667 evrov, leta 2020 pa na 700 evrov neto, v DZ vložila v sredo. Predlog obenem iz minimalne plače izključuje vse dodatke, z letom 2021 pa uvaja formulo za njen izračun. Podpise so prispevale koalicijske stranke, delodajalci pa so opozorili na dosedanjo odsotnost socialnega dialoga o predlogu.

Koordinator Levice Luka Mesec je ob predstavitvi predloga zakona dejal, da so se s premierjem Marjanom Šarcem dogovorili, da bo zakon vlada vložila v razpravo na ekonomsko-socialni svet.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar