FinD - Novice - Septembra na letni ravni rast trgovine na drobno v območju z evrom in EU
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

7.11.2018

Septembra na letni ravni rast trgovine na drobno v območju z evrom in EU

Ljubljana, 07. novembra (STA) - Obseg trgovine na drobno je po sezonsko prilagojenih podatkih septembra v območju evra narasel za 0,8 odstotka, v EU pa za 1,5 odstotka. Na mesečni ravni je v državah z evrom ostal nespremenjen, v uniji pa upadel za 0,1 odstotka, kažejo podatki Eurostata.

Po podatkih evropskega statističnega urada je bila rast v Sloveniji na mesečni ravni 0,8-odstotna, na letni pa 5,2 odstotna.

Prodaja hrane, pijače in tobaka, pa tudi goriv, so septembra na mesečni ravni v območju z evrom narasli za 0,4 odstotka, medtem ko je prodaja neživilskih proizvodov upadla za 0,5 odstotka. V EU je prodaja goriv poskočila za 0,8 odstotka, hrane, pijače in tobaka pa ta 0,1 odstotka. Prodaja neživilskih proizvodov je upadla za 0,3 odstotka.

Med državami, za katere je Eurostat imel podatke, so na mesečni ravni septembra največje rasti beležile Irska (+2,9 odstotka), Latvija (+1,5 odstotka) in Estonija (+1,4 odstotka). Največje padce so imele Portugalska (-1,7 odstotka) in Avstrija (-1 odstotek).

Tudi na letni ravni je bila rast trgovine na drobno največja na Irskem (+10,2 odstotka), sledile so Latvija (+7,9 odstotka) in Poljska (+6,5 odstotka). Najbolj je upadla v Belgiji (-2,2 odstotka), Španiji in Avstriji (v obeh za -1,5 odstotka).

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar