FinD - Novice - Četrtletni dobiček podjetja BMW strmo navzdol
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

7.11.2018

Četrtletni dobiček podjetja BMW strmo navzdol

Frankfurt, 07. novembra (STA) - Četrtletni dobiček nemškega avtomobilskega proizvajalca BMW je znatno padel, čemur naj bi po besedah podjetja botrovali strogi evropski testi izpustov in mednarodni trgovinski konflikti. Čisti dobiček skupine med julijem in septembrom je 24 odstotkov nižji kot v enakem obdobju lani in znaša 1,4 milijarde evrov.

Prihodki skupine s sedežem v Münchnu so bili sicer v tretjem četrtletju 4,7 odstotka višji kot lani in so dosegli 24,7 milijarde evrov, poročajo tuje tiskovne agencije. Povpraševanje po BMW vozilih torej ostaja visoko.

Skupina je septembra že opozorila, da pričakuje nižji letni dobiček zaradi številnih oteževalnih okoliščin, zlasti uvedbe strogih EU testov onesnaževanja, ki so avtomobilske proizvajalce prisilili, da do 1. septembra zamenjajo modele, ki ne ustrezajo novim zahtevam. Zaradi tega je prišlo do "nepričakovano močne konkurence", so sporočili iz BMW.

Skupino je prizadela tudi trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko ter grožnje predsednika Donalda Trumpa glede visokih carin na uvoz avtomobilov iz EU. "Mednarodni trgovinski spori so otežili situacijo na trgu in vnesli negotovost med kupce," so povedali v BMW, ki ima tovarne v Evropi, Ameriki in na Kitajskem.

Proizvajalca avtomobilov je prizadel tudi množičen odpoklic dizelskih vozil zaradi požarne nevarnosti v tretjem četrtletju. BMW sicer sedaj več vlaga v električna in avtonomna vozila.

BMW je danes potrdil tudi skromnejše obete za 2018, saj je pričakovanja o rasti prihodkov v avtomobilskem delu skupine nadomestil s pričakovanim "rahlim padcem".

Dobiček pred davki na ravni skupine naj bi se "zmerno znižal" na letni ravni, medtem ko so prej napovedovali približno enak rezultat kot lani (10,7 milijarde evrov).

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar