FinD - Novice - Evropske borze navzdol; cenejša nafta, krepkejši evro
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

7.11.2018

Evropske borze navzdol; cenejša nafta, krepkejši evro

London/Frankfurt/Pariz, 06. novembra (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma znižali. Pred vmesnimi volitvami v ZDA so vlagatelji v Evropi postali bolj previdni, pravijo analitiki. Nafta se je nekoliko pocenila, tečaj evra pa se je malenkost zvišal.

V ZDA danes potekajo vmesne volitve sredi predsedniškega mandata za različne zvezne, državne in lokalne položaje. Največje je zanimanje za volitve v zvezni kongres, katerega sestava bo zaznamovala drugo polovico mandata predsednika Donalda Trumpa.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 0,31 odstotka in trgovanje končal pri vrednosti 3207,42 točke.

V Frankfurtu je indeks DAX izgubil 0,09 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,51 odstotka. Znižal se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,89 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX znižal za 0,62 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 0,18 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,07-odstotni padec.

Za razliko od evropskih borz se v New Yorku tečaji vrednostnih papirjev na volilni dan zvišujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,48 odstotka višji ravni kot v ponedeljek. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,40 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa se lahko pohvali z 0,50-odstotno rastjo.

Tečaj evra se je danes nekoliko zvišal. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1417 dolarja, kar je malenkost več kot zjutraj. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1428 dolarja oz. 0,58 centa višje kot v ponedeljek.

Cene nafte so se danes nekoliko znižale. Za 159-litrski sod teksaške nafte je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 62,89 dolarja, kar je 21 centov manj kot v ponedeljek. V Londonu so se terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 30 centov na 72,86 dolarja.

Kljub strožjim ameriškim sankcijam proti z nafto bogatemu Iranu se cene nafte torej za zdaj še niso bistveno zvišale. Analitiki to pojasnjujejo s številnimi in pomembnimi izjemami, ki jih vsebuje naftni embargo proti islamski republiki. Poleg tega so velike proizvajalke nafte, kot so ZDA, Rusija ali članice organizacije držav izvoznic nafte, v zadnjem času povečale količine načrpane nafte.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar