FinD - Novice - Vlada in občine dosegle dogovor o povprečnini
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

7.11.2018

Vlada in občine dosegle dogovor o povprečnini

Ljubljana, 06. novembra (STA) - Po nekajtedenskih usklajevanjih so predstavniki vlade in občin dosegli dogovor o višini povprečnine za leto 2019, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje. Višine povprečnine, o kateri so se dogovorili, niso razkrili, so pa za sredo napovedali podpis dogovora.

Po podpisu dogovora so napovedane tudi izjave predsednika vlade Marjana Šarca, ministra za finance Andreja Bertonclja in ministra za javno upravo Rudija Medveda na vladni strani, medtem ko bodo na občinski del predstavljali predsednik Skupnosti občin Slovenije Branko Ledinek, predsednik Združenja občin Slovenije Robert Smrdelj in predsednik Združenja mestnih občin Matej Arčon.

Še oktobra so si bili vlada in občine glede višine povprečnine precej vsaksebi. Vlada je ponujala 570 evrov na prebivalca, združenja občin so pričakovala vsaj 575,44 evra.

Povprečnina so sicer sredstva, ki jih občine dobijo od države za izvajanje nalog, ki jim jih predpisujejo zakoni. Kot so ob začetku pogovorov o višini povprečnine navedli v Združenju občin Slovenije, je izračun pokazal, da bi morali za pokrivanje stroškov, ki jih imajo občine z izvajanjem zakonsko določenih nalog, povprečnino določiti pri vsaj 608 evrih na prebivalca. Izračun Skupnosti občin Slovenije, ki so ga pripravili na podlagi analize, ki so jo naročili pri mariborski pravni fakulteti, pa je pokazal še višje stroške.

Ne glede na višino povprečnine, ki bo določena, pa so občine med pogajanji izrazile tudi pričakovanje, da jim bodo zagotovljena dodatna sredstva za pokrivanje višjih plač, ki bi jih vlada dogovorila s sindikati javnega sektorja.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar