FinD - Novice - Gospodarsko razpoloženje v območju z evrom in EU oktobra še navzdol
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

30.10.2018

Gospodarsko razpoloženje v območju z evrom in EU oktobra še navzdol

Bruselj, 30. oktobra (STA) - Gospodarsko razpoloženje v območju evra in EU se je oktobra znova poslabšalo. Kazalnik zaupanja v gospodarstvo (ESI) se je v območju z evrom na mesečni ravni znižal za 1,1 točke na 109,8 točke, v EU pa za 0,8 točke na 110,4 točke, kažejo podatki Evropske komisije.

Gospodarsko razpoloženje v območju z evrom in EU se poslabšuje že več mesecev. V območju z evrom je bil oktobrski padec posledica šibkejšega razpoloženja v industriji, storitvah in še posebej trgovini na drobno. Kazalca, ki merita zaupanje v gradbeništvu in med potrošniki, sta skoraj stagnirala.

Med večjimi gospodarstvi območja z evrom se je ESI zvišal le v Španiji (+1,9 točke), medtem ko je upadel v Nemčiji (-1,3 točke), na Nizozemskem (-1,3 točke), v Franciji (-1,2 točke) ter Italiji (-0,9 točke).

V celotni EU je padec kazalca nekoliko uspela zavreti Velika Britanija z rastjo v višini 0,2 točke, na Poljskem pa je vrednost padla za 0,9 točke. Z vidika sektorjev se je nekaj manj kot v območju z evrom poslabšalo razpoloženje v industriji, storitvah in trgovini na drobno. Tudi tukaj sta podkazalnika v gradbeništvu in med potrošniki bolj ali manj stagnirala.

Slovenija je sicer med sedmimi državami članicami unije, ki so zabeležile pozitivna gibanja. Kazalnik gospodarskega razpoloženja v naši državi se je oktobra zvišal za 3,1 točke na 111,5 točke.

Kazalnik poslovnega okolja (BCI) je medtem v območju evra zdrsnil za 1,21 točke na 1,01 točke. S tem je dosegel najnižjo raven od maja 2017.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar