FinD - Novice - Območje evra v tretjem četrtletju s počasnejšo gospodarsko rastjo
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

30.10.2018

Območje evra v tretjem četrtletju s počasnejšo gospodarsko rastjo

Luxembourg, 30. oktobra (STA) - Območje evra je v tretjem trimesečju v primerjavi s predhodnim beležilo 0,2-odstotno rast BDP, EU pa 0,3-odstotno. Tako v območju evra kot v EU se je rast v primerjavi z drugim trimesečjem znižala za 0,2 odstotne točke, kaže danes objavljena predhodna ocena Eurostata. Tudi na letni ravni je bila rast v obeh območjih počasnejša.

Na letni ravni so države z evrom v tretjem četrtletju beležile 1,7-odstotno rast, celotna unija pa 1,9-odstotno. Gospodarska rast se je upočasnila tako v območju evra kot tudi EU, kjer je bila v drugem četrtletju 2,2- oz. 2,1-odstotna, kažejo danes objavljeni podatki evropskega statističnega urada.

Po navedbah analitikov grožnjo gospodarski rasti še vedno predstavljajo negotove politične razmere. Napeto ostaja tudi na trgovinskem področju, potem ko so ZDA pod vodstvom Donalda Trumpa uvedle dodatne carine na uvoz izdelkov iz številnih držav, tudi evropskih.

Za Slovenijo podatek o rasti v tretjem četrtletju še ni znan, saj ga bo statistični urad objavil konec novembra. V drugem četrtletju se je BDP, popravljen za vpliv sezone in števila delovnih dni, v primerjavi s predhodnim četrtletjem okrepil za 0,8 odstotka, v primerjavi z enakim lani pa za 4,3 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar