FinD - Novice - Oktobra na letni ravni 2,2-odstotna inflacija
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

30.10.2018

Oktobra na letni ravni 2,2-odstotna inflacija

Ljubljana, 30. oktobra (STA) - Cene življenjskih potrebščin v Sloveniji so se oktobra na letni ravni zvišale za 2,2 odstotka, na mesečni ravni pa za 0,3 odstotka. Letno inflacijo so višale predvsem višje cene naftnih derivatov in hrane, mesečno pa dražja oblačila, je danes objavil državni statistični urad.

Oktobrska inflacija je bila za 0,2 odstotne točke višja kot septembra in za 1,2 odstotne točke višje kot oktobra lani. Povprečna 12-mesečna rast cen je bila oktobra 1,7-odstotna, potem ko je bila lani v tem času 1,3-odstotna.

Dražji naftni derivati so k letni inflaciji prispevali 0,6 odstotne točke; tekoča goriva so bila v primerjavi z oktobrom lani dražja za 22,6 odstotka, pogonskih goriv in maziv pa za 8,7 odstotka.

Dražja hrana, cene so se zvišale za 2,9 odstotka, je medtem k inflaciji prispevala 0,5 odstotne točke. Najbolj so se zvišale cene sadja in mesa, za 5,4 oz. 5,1 odstotka.

Še 0,4 odstotne točke so k letni inflaciji prispevali dražja električna energija (+2,2 odstotka), plin (+7,1 odstotka), trda goriva (+15,8 odstotka) in toplotna energija (+16,5 odstotka).

Medtem so letno inflacijo za 0,2 odstotne točke ublažile nižje cene avtomobilov, novi avtomobili so se v povprečju pocenili za 2,2 odstotka, rabljeni pa za 5,2 odstotka.

Storitve so se v enem letu v povprečju podražile za 2,5 odstotka, blago pa za dva odstotka. Cene blaga dnevne porabe so bile višje za 3,6 odstotka, medtem ko so se cene trajnega in poltrajnega blaga znižale za 1,9 oz. 0,1 odstotka.

Na mesečni ravni pa so k inflaciji najbolj, 0,4 odstotne točke, prispevala dražja oblačila in obutev. Trgovine so namreč zamenjale kolekcije, oblačila pa so se v povprečju podražila za 6,8 odstotka, obutev pa za 3,5 odstotka.

Višje cene naftnih derivatov so k mesečni inflaciji prispevale 0,1 odstotne točke; tekoča goriva so se podražila za 2,5 odstotka, pogonska pa za 1,1 odstotka.

Dodatno, za 0,1 odstotne točke, so mesečno inflacijo zvišale še vse ostale oktobrske podražitve.

Mesečno rast cen so medtem za 0,2 odstotne točke ublažili cenejši počitniški paketi, ki so se v primerjavi s septembrom v povprečju pocenili za 5,3 odstotka. Dodatno so mesečno inflacijo za 0,1 odstoten točke znižale nižje cene avtomobilov, ti so se v povprečju pocenili za 1,7 odstotka.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila oktobra 2,3-odstotna (oktobra lani 1,3-odstotna). Povprečna 12-mesečna rast cen pa je bila 1,9-odstotna (v enakem obdobju lani 1,4-odstotna). Na mesečni ravni so se cene življenjskih potrebščin zvišale za 0,4 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar