FinD - Novice - Znana bo prva ocena četrtletne gospodarske rasti območja z evrom
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

30.10.2018

Znana bo prva ocena četrtletne gospodarske rasti območja z evrom

Luxembourg, 30. oktobra (STA) - Evropski statistični urad Eurostat bo danes objavil prvo oceno gibanja bruto domačega proizvoda (BDP) v območju evra v tretjem letošnjem četrtletju. V drugem letošnjem trimesečju je v četrtletni primerjavi zabeležilo 0,4-odstotno rast, glede na enako obdobje lani pa je bila rast 2,2-odstotna.

Gospodarska rast se je v letošnjem drugem četrtletju v primerjavi s predhodnim četrtletjem za 0,4 odstotka povečala tudi v celotni EU.

Po navedbah analitikov grožnjo gospodarski rasti še vedno predstavljajo negotove politične razmere. Napeto ostaja tudi na trgovinskem področju, potem ko so ZDA pod vodstvom Donalda Trumpa uvedle dodatne carine na uvoz izdelkov iz številnih držav, tudi evropskih.

Za Slovenijo podatek o rasti v tretjem četrtletju še ne bo znan, saj ga bo statistični urad objavil konec novembra. V drugem četrtletju se je BDP, popravljen za vpliv sezone in števila delovnih dni, v primerjavi s predhodnim četrtletjem okrepil za 0,8 odstotka, v primerjavi z enakim lani pa za 4,3 odstotka.

Podatki za rast BDP v ZDA v tretjem letošnjem četrtletju so medtem že znani. Ameriško gospodarstvo je v tem četrtletju raslo po 3,5-odstotni stopnji, kar je počasneje kot v drugem, ko je bila rast 4,2-odstotna.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar