FinD - Novice - IBM v nakup ponudnika odprtokodnih rešitev Red Hat
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

29.10.2018

IBM v nakup ponudnika odprtokodnih rešitev Red Hat

New York, 29. oktobra (STA) - Ameriški računalniški velikan IBM je v nedeljo dosegel dogovor o prevzemu ponudnika odprtokodnih rešitev Red Hat. IBM bo za nakup, na katerega stavi predvsem zaradi storitev v oblaku, odštel 34 milijard dolarjev. Posel morajo odobriti še delničarji in regulator.

Če bo posel dobil zeleno luč, bo to tretja največja združitev v tehnološkem sektorju, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po pričakovanjih naj bi bil posel končan v drugi polovici leta 2019.

IBM bo prevzel vse delnice Red Hata, za vsako bo plačal 190 dolarjev v denarju. To je precej več od tržne vrednosti, v petek je bila namreč delnica Red Hata na borzi vredna 116,68 dolarja.

"Prevzem Red Hata bo spremenil igro. Spremenil bo vse na trgu storitev v oblaku," je poudarila predsednica in glavna izvršna direktorica IBM Ginni Rometty. Po njenih pojasnilih bo IBM s prevzemom postal vodilni na svetu v ponujanju hibridnih storitev v oblaku. To se nanaša na povezovanje zasebnih in javnih platform v oblaku.

Red Hat bo po načrtih sicer ostal samostojna enota, še naprej ga bo vodil prvi mož družbe Jim Whitehurst. Se pa bo prvi mož Red Hata pridružil odboru vodilnih v IBM, tudi poročal bo Romettyjevi.

"Danes je zgodovinski dan za odprtokodne vire," je ob tem dejal podpredsednik Red Hata Paul Cormier in dodal: "Ravnokar smo spisali zgodovino."

Red Hat je bil ustanovljen leta 1993, svojo slavno verzijo odprtokodnega operacijskega sistema Linux pa je trgu ponudil leto kasneje. Podjetje je trenutno prisotno v 35 državah in ima približno 12.000 zaposlenih. Je najbolj znan "odrtokodni igralec" na trgu, ki strankam ponuja po meri narejene rešitve.

Red Hat je v poslovnem letu 2018 ustvaril 2,9 milijarde dolarjev prihodkov, kar je v primerjavi z letom prej 21-odstotna rast, in 259 milijonov dolarjev čistega dobička.

IBM je medtem lansko poslovno leto končal z 79 milijard dolarjev prihodkov in 5,8 milijarde dolarjev čistega dobička.

Ker bo nakup Red Hata povečal dolg IBM, je bonitetna hiša Standard & Poor's (S&P) danes velikanu s sedežem v ameriški zvezni deželi New York znižala oceno za eno stopnjo z A+ na A. Obenem je obete za boniteto družbe s stabilnih spremenila v negativne. Kljub zaskrbljenosti nad naraščajočo zadolženostjo pa v S&P obenem priznavajo, da bo prevzem IBM pomagal v konkurenčnem boju in pri ustvarjanju novih tokov prihodkov.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar