FinD - Novice - Na kratko iz gospodarstva
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

26.10.2018

Na kratko iz gospodarstva

Ljubljana, 25. oktobra (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je proti podizvajalcem v projektu Nokturno dobila prvo bitko na sodišču. Okrožno sodišče v Ljubljani je namreč zavrnilo predlog podizvajalcev za izdajo začasne odredbe, s katero bi sodišče zadržalo učinkovanje prenosa maksimalne hipoteke z NLB na DUTB. Nekateri podizvajalci propadlega GPG so pri gradnji soseske za kompenzacijo prejeli stanovanja, ki pa so obremenjena s hipoteko DUTB. NLB je namreč projekt financirala s 40 milijoni evrov, ki jih propadli gradbinec ni vrnil, ob bančni sanaciji pa je NLB z maksimalno hipoteko zavarovano terjatev prenesla na DUTB. Ta je zdaj zoper stanovanja šestih podizvajalcev vložila hipotekarne tožbe in zoper stanovanja dveh podizvajalcev izvršbe, s čimer poskuša priti do stanovanj, danes piše Delo.

Potem ko je direktor Adrie Airways Holger Kowarsch v sredo za TV Slovenija razkril, da bo sklad 4K Invest družbo dokapitaliziral z vplačilom denarnega vložka več kot 10 milijonov evrov, so danes to sporočili še iz Adrie Airways. "Sveži kapital bo pomembno prispeval k nadaljnjemu uspešnemu razvoju slovenskega letalskega prevoznika. Ta je, odkar je od leta 2016 v lasti nemškega sklada 4K Invest, skoraj podvojil število letal v floti, zaposlil skoraj 200 novo zaposlenih, vložil v njihov razvoj in usposabljanje, poleg tega pa razširil mrežo poletov in tako postal eden močnejših regionalnih letalskih prevoznikov na področju izvajanja storitev ACMI (zakup letala s posadko)," so zapisali v Adrii Airways in dodali, da želijo, da podjetje raste in se razvija v prihodnje.

V Parizu se je v sredo začelo srečanje Svetovnega združenja vlagateljev, ki se ga udeležuje tudi predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) Kristjan Verbič. V sklopu srečanja so slavnostno odprli današnje trgovanje na pariški borzi Euronext, v nadaljevanju pa je med drugim potekala mednarodna konferenca. V petek bo sledilo še skupno zasedanje združenja in njegovega podmladka, so sporočili iz VZMD.

Začel se je projekt z naslovom Krepitev okvirja sodelovanja in spodbujanja na področju tujih neposrednih naložb, izvoza in inovativnosti v Sloveniji. Na začetnem dogodku, ki je združil vse deležnike na področju internacionalizacije slovenskega gospodarstva, so predstavili model in pristop h krepitvi strateškega okvirja za uspešno internacionalizacijo slovenskega gospodarstva s ciljem, da bi uskladili pričakovanja ter hkrati okrepili zavedanje vseh deležnikov o pomembnosti projekta, so sporočili z gospodarskega ministrstva.

Kolektor CPG je v sredo na kongresu o prometu in prometni infrastrukturi, ki je potekal v Portorožu, iz rok Gradbenega inštituta ZRMK prejel najvišje priznanje s področja graditeljstva v Sloveniji - znak kakovosti v graditeljstvu. Kolektor CPG je po pojasnilih komisije prvi v Sloveniji, ki je na osnovi uveljavljene tehnologije, t. i. 'gumi asfalta', uspešno razvil asfaltno zmes, v kateri je dodan bitumen z oznako pmB 22 / 55-60, ki je modificiran z dodatkom gume, in tudi izboljšal način vgrajevanja z uporabo najsodobnejše tehnologije. Tovrstni asfalt je po besedah direktorja družbe Kristjana Mugerlija novost v slovenskem prostoru, Kolektor CPG pa z nenehnimi vlaganji v razvoj in inovacije zagotavlja svojo konkurenčnost in dodatno rast na trgu, so sporočili iz družbe.

Nemška družba Siemens je danes na sejmu Glasstec v Düsseldorfu Steklarni Hrastnik predala načrt za digitalizacijo družbe. "Načrt je posebej prilagojen našim potrebam. Pokazal nam bo, kje, kako in s katerimi proizvodi, rešitvami in storitvami lahko izvedemo vsakega od potrebnih korakov v postopku digitalizacije," so sporočili iz Steklarne Hrastnik. Generalni direktor steklarne Peter Čas je dodal, da bodo s prehodom v industrijo 4.0 nadgradili proizvodne zmogljivosti za izdelavo steklenic tehnično najzahtevnejših oblik in dosegli še večjo natančnost v proizvodnji. Vodja oddelka za vertikalno steklo pri Siemensu Bernhard Saftig je povedal, da ima celosten pristop k digitalizaciji pozitiven in trajnosten učinek na vsako podjetje. Z obsežno začetno analizo, kakršna je bila izvedena tudi v Steklarni Hrastnik, zagotovijo, da je vsaka rešitev prilagojena posameznemu podjetju, je dodal.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar