FinD - Novice - Znan bo cenovni razpon za ceno delnice NLB
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

26.10.2018

Znan bo cenovni razpon za ceno delnice NLB

Ljubljana, 26. oktobra (STA) - Slovenski državni holding (SDH) bo danes z javno objavo prospekta za prodajo delnic NLB razkril cenovni razpon, v katerem se bo gibala končna cena za delnico NLB. Cenovni razpon je navedbah SDH ambiciozen, analitiki pa menijo, da trenutne razmere na trgih za prodajo niso najbolj ugodne.

Z objavo prospekta se bo uradno začela prodaja delnic po metodi prve izdaje delnic (IPO). Knjiga naročil naj bi se odprla v ponedeljek in bila odprta do 8. novembra. Do 7. novembra bo odprta za izkaz interesa za nakup delnic NLB s strani fizičnih oseb, zadnji dan pa za institucionalne vlagatelje. Takrat bo tudi znana končna cena za delnico. Te naj bi sicer na ljubljanski in londonski borzi začele kotirati sredi novembra.

Ker razmere na trgu v tem času niso najboljše, je možno, da cenovni razpon ne bo postavljen prav visoko. Gibal naj bi se pod knjigovodsko vrednostjo delnice NLB, ki je konec junija dosegla 75,40 evra. Če v tem primeru ne bo ugoden za prodajalca, pa bo predstavljal dobro investicijsko priložnost za male in institucionalne vlagatelje. NLB je namreč nedavno do 2023 napovedala približno 12-odstotni donos na kapital in izplačilo dividend v višini okoli 70 odstotkov dobička NLB Skupine.

Država se je nazadnje z Evropsko komisijo dogovorila, da bo vsaj polovico banke prodala do konca tega leta. Prodajni postopek je sicer lani že začela, nadzorni svet SDH je v njem odločanje o cenovnem razponu prevalil na vlado, ta pa ga je ustavila zaradi prevelikega tveganja zaradi nerešenega vprašanja hrvaških deviznih vlog. Tokrat je zeleno luč k cenovnemu razponu prižgal nadzorni svet SDH.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar