FinD - Novice - Gospodinjstva lani še povečala varčevanje
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

25.10.2018

Gospodinjstva lani še povečala varčevanje

Ljubljana, 25. oktobra (STA) - V Sloveniji je bila lani stopnja bruto varčevanja gospodinjstev 13,9-odstotna. S tem je dosegla eno najvišjih stopenj varčevanja v zadnjih letih, med evropskimi državami pa je bila rast lani ena najvišjih. Posamezno gospodinjstvo je lani v povprečju privarčevalo 1750 evrov, so danes povedali na statističnem uradu.

V Sloveniji se je lani stopnja bruto varčevanja gospodinjstev, ki kaže, kolikšen delež razpoložljivega dohodka so gospodinjstva privarčevala, v primerjavi s predlani povečala za 0,9 odstotne točke, medtem ko se je lani v večini držav članic EU povečala v manjši meri ali pa se je zmanjšala.

Stopnja varčevanja je bila v Sloveniji višja od povprečja EU, kjer je bila lani 9,9-odstotna, in od evrskega povprečja, kjer je bila 12-odstotna. Po podatkih Eurostata sta imeli lani najvišjo stopnjo bruto varčevanja Švedska (18,3 odstotka) in Nemčija (17,3 odstotka), najnižjo pa Poljska (1,1 odstotka).

Sredstva gospodinjstev so se lani v primerjavi s predlani povečala za 6,3 odstotka. V strukturi finančnih sredstev gospodinjstev so lani prevladovale gotovina in vloge (49,3 odstotka), delnice in drug lastniški kapital (26,9 odstotka) ter zavarovanja in pokojninske sheme (16,6 odstotka).

To kaže, da gospodinjstva še vedno varčujejo v največjem odstotku v obliki vlog pri bankah, a jih vse več varčuje tudi drugače. Narašča predvsem gotovinsko varčevanje in varčevanje v vrednostnih papirjih, predvsem v obliki delnic, so navedli statistiki.

Obveznosti gospodinjstev so se lani povečale za 5,3 odstotka. Večino ali 87 odstotkov so jih predstavljala posojila. Ta so se lani povečala za 6,3 odstotka, razlog pa ni bila le rast stanovanjskih posojil, ki so bila višja za 4,5 odstotka, ampak tudi rast potrošniških posojil, ki so zrasla za 12,4 odstotka.

V uradu so statistiko pripravili ob 31. oktobru - svetovnem dnevu varčevanja. Slovenci pripisujemo varčevanju že dolgo velik pomen, kar dokazuje razmeroma dolgoletna tradicija bančništva in hranilništva na ozemlju naše današnje države, so navedli.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar